Луксузни аутобус за мали дуг

СОМБОР: Блокиравши улаз у своју гаражу, радници једног од највећих српских аутопревозника, сомборског „Севертранса“, спречили су судског извршитеља да им на основу

 дуга заплени један од најмодернијих високоподних аутобуса који имају у свом возном парку. Раднике у намери да од пленидбе одбране своју имовину нису могли да спрече ни, додуше малобројни припадници сомборске полиције, коју је позвао судски извршитељ, након што њему и возачу којег је повео са собом није био дозвољен улазак у круг фирме нити преузимање скупоценог возила.

Према речима радника, за овакву врсту негодовања су се определили пре свега због чињенице што је до заплене најлуксузнијег аутобуса који тренутно поседују, а што је њихово основно средство за рад, дошло након пресуде Привредног суда а по тужби повериоца, ЈКП „Градитељ“ из Србобрана. Наиме, како тврде револтирани радници, до пленидбе аутобуса је требало да дође због дуга од свега нешто више од пола милиона динара. Како кажу, србобранском предузећу које и власник тамошње аутобуске станице „Севертранс“ дугује нешто више од 4,5 милиона динара, али у исто време од „Градитеља“ потражује безмало четири милиона динара, па би за разлику од свега 5.000 евра Србобранци дошли у посед вишеструко скупљег возила. Овај податак их је и руководио усменим предлогом на „барикадама“ да омогуће судском извршитељу да заплени неки други аутобус, чија вредност одговара стварном дугу, на шта извршитељ није пристао.

- Стварни дуг који ми имамо према „Градитељу“ је 579.000 динара, који не споримо, али споримо то што држава, нажалост слабо ради - преноси став својих колега Мирослав Филиповић, представник радника.- „Севертранс“ је ушао у Унапред припремљени план реорганизације у мају прошле године, да би се у јулу Развојна банка Војводине жалила и поред чињенице да постоји закључак Владе Републике Србије из децембра претходне, 2015 године да је РБВ државни поверилац, чиме смо доведени у позицију пролонгирања уласка у УППР и самим тим наставка блокаде рачуна на којем имамо новца да исплатимо овај дуг, а не да нам плене основно средство за рад вредно најмање 35.000 евра, за дуг од свега 5.000 евра.

У децембру прошле године, подсећа Филиповић, и Апелациони суд донео је решење којим се констатује да је због недозвољене жалбе РБВ-а и пролонгирања уласка у УППР предузећу „Севертранс“ нанесена неправда.
Након нешто дуже од двочасовне блокаде улаза у комплекс гаража „Севертранса“, како радници нису одустајали од својих ставова нити је полиција применила силу, судски извршитељ је одустао од намере да јуче заплени луксузни аутобус, за који радници истичу да је уједно и један од најпрофитабилнијих у предузећу у којем се и поред сада већ седмогодишњег стечаја, редовно исплаћују зараде и све принадлежности држави прописане законом.

Новинари, који су желели да добију и званичну изјаву од Снежане Цицо, директорке „Севертранса“, остали су ускраћени за њен став, пошто није желела да коментарише ни поступак својих колега, ни сам покушај пленидбе дела покретне имовине фирме на чијем се челу налази.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести