Kazne za neodazivanje na poziv za upis vozila u vojnu evidenciju

Na adrese širom Srbije upućeni su pozivi iz regionalnih centara Ministarstva odbrane da se građani jave, kako bi njihova vozila bila uvedena u vojnu evidenciju.
Ovi pozivi su usledili nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina. Na dokumentu, koji je upućen na kućne adrese pojedinih građana, stoji da su pozvani da se jave u regionalne centre Ministarstva odbrane, kako bi njihovo vozilo bilo bilo uvedeno u evidenciju stvari Centra MO.
 
Na pitanje "Telegrafa" upućeno Ministarstvu, šta je razlog slanja poziva građanima, nadležni su odgovorili da je uvođenje vozila u evidenciju stvari deo materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi određena kao pravo i dužnost građana Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, čije je sedište na teritoriji Srbije.
 
Prema tom Zakonu, oni kojima je poziv upućen dužni su da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima, Vojsci Srbije i civilnoj zaštiti.
 
"Evidencija se vodi radi organizovanog i pravilnog izvršavanja navedene obaveze", stoji u odgovoru iz Ministarstva. Imajući u vidu da se taj zakon primenjuje od 2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze, jasno je da pomenuti pozivi nisu u vezi sa bezbednosnom situacijom u regionu, dodaju nadležni.
 
Takođe, kako su rekli, u slučaju neodazivanja pozivu isti zakon predviđa novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za vlasnika stvari. Napominju da se u evidenciju ne uvode sva vozila, već 1 do 2 odsto od ukupnog broja registrovanih motornih vozila, a radi se prvenstveno o terenskim i teretnim vozilima, specijalnim vozilima, prikolicama, cisternama, viljuškarima itd. 
 
Podsetimo, kazne prete i u slučaju neodazivanja pozivu za upis u vojnu evidenciju, o čemu više možete pročitati OVDE.
  • Pera

    27.01.2017 21:21
    Kazne
    U ovoj zemlji nista se vise i ne radi no kaznjava! Kome jos pada na pamet da brani ovu zemlju kad smo videli kako su prosli oni sa kojima smo se ponosili Mladic, Hadzic... Nas treba braniti od nasih politicara, sa onima van granica cemo mnogo lakse.
    A mnogo su seljacima dali, pa sad hoce njihove traktore i prikolice da popisuju! U njihovom voznom parku ima svega sto im moze ustrebati, pa nek popisuju.
    Ja cu moje dete pre na mesec poslati, no mu dati da se sluzi vojni rok!
  • poverenje obećanje

    27.01.2017 10:06
    ispunjenje
    i šta kažu, vojska uživa najveće poverenje u narodu?
  • Perica

    27.01.2017 09:52
    HALO
    A,mi koji ne mamo ništa od traženog!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.