Меч за будућност српског фудбала

Фудбалска репрезентација Србије, састављена од играча из домаће лиге, данас је преко Лондона и Лос Анђелеса отпутовао у Сан Дијего на пријатељски меч са селекцијом САД који је заказан за 29. јануар.

Пријатељски меч у рајској Калифорнији представља доказ чврсте везе српског и америчког фудбала. Срби су можда и најзаслужнији зашто је европски фудбал, стао уз раме рагбију, бејзболу, кошарци и хокеју у  Америци. Фудбалски пелцер  преко баре примио се после три засада, углавном српском руком. Од Александра Аце Обрадовића, Милана Мандарића, Добривоја Танасијевића, Боре Милутиновића, преко Блекија Богићевића, Србе Стаменковића, Прекија Радосављевића, па све до Вељка Пауновића.

Пре поласка селектор Муслин се осврнуо на развој фудбала „преко баре“ и утицај наше школе.

- Заиста су наши људи били препознатљиви у рађању америчког фудбала. Има играча и из моје генерације, који су се отиснули преко океана у потрази за фудбалском срећом. Мој пријатељ и саиграч из Црвене звезде Михаљ Кери, па Срба Стаменковић, Блеки Богићевић, наравно траг је оставио Преки Радосављевић. Тешко је сетити се свих на брзину а списак је подужи - напоменуо је Муслин.

„Квалком арена“ је капацитета 70.000 места, а селектор признаје да у богатој каријери никада није наступао на класичним амричким стадионима.
- Једноставно, тако се погодило. Међутим, Америка ми је блиска земља, тамо живе мени много драги људи. Свакако, моји се спремају да из Финикса дођу на меч. Није далеко, један сат авионом, што је за тамошње прилике веома близу - додао је Муслин.

Најважнија споредна ствар код нас, нема тај „епитет“ на тлу Америке.

- Филмска прича, холивудска, баш онаква каква и приличи тој великој земљи. Сећам се фудбалске револуције из седамдесетих година прошлог века, када су дошли Пеле, Кинаља, Блеки, Бест, када је у Њујорку рођен звездани Космос. Тај експеримент, наизглед, није успео, фудбал се скоро угасио све до 1994. године, када је Америка организовала финални турнир Светског првенства. Тада су дошли и локални јунаци, на челу са оним симпатичним брадоњом Лаласом, па Рамосом, Дулијем и осталим момцима, који су се добро држали све до осмине финала и пораза од 1:0 против моћног Бразила, касније светског првака. Сећам се и пуних стадиона, опште еуфорије и то на прави амерички начин. Они би рекли шоутајм, а ми представа, забава, спектакл и гламур, наравно - специфичан на амерички начин - сматра Муслин.

Орлове у срцу Калифорније чека озбиљан испит.
- Чека нас значајна провера за ове младе играче, којима је искуство неопходно за напредак у каријери. Мислим да је то од пресудног значаја за српски фудбал, за његову будућност и искорак у добром правцу. То и радимо због српског фудбала,због наше лиге и наших играча, који још нису закорачили на највиши степеник. Наша је обавеза да бринемо не само о „А” тиму, који је, свакако, приоритет, него и о будућности фудбала на овим просторима. Имали смо лошу епизоду у Катару, али и то је део ове мисије. Сад нудимо шансу младим фудбалерима из српске лиге да осете интернационалну сцену и стекну једно вредно искуство, које ће им помоћи да буду бољи и успешнији. Од њих захтевам ред, рад и дисциплину, све оно што је предуслов за успех и у животу, и у фудбалу – закључио је селектор Муслин.

З. Рангелов

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести