Појачање за завршетак пописа дивље градње

У Грађевинској инспекцији при Градској управи за инспекцијске послове ће од понедељка, 30. јануара, на привремено-повременим пословима бити ангажовано осам инжењера

ради убрзаног поступка пописа незаконито изграђених објеката, сазнајемо у Грађевинској инспекцији. По препоруци Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, примања новозапослених требало би да буду од 30.000 до 35.000 динара, док ће кадрове одабрати Национална служба за запошљавање.

Ангажовање осам инжењера требало би да убрза попис бесправне градње пошто је из Министарства пре извесног времена најављено да ће локалне самоуправе добити појачање да би се попис бесправне градње у Србији коначно завршио.

Евидентирање дивље градње у Новом Саду, подсећамо, почело је 18. јануара прошле године и, по Закону о озакоњењу, требало је да буде завршено до 27. новембра 2016. Одвијало се по градским месним заједницама и приградским местима тако што су грађевински инспектори на лицу места евидентирали објекте изграђене без грађевинске дозволе. Тај посао није обухватао објекте чији су власници у протеклом периоду подносили захтеве за легализацију. Читаоце подсећамо на податке добијене својевремено у Градскоје управе за урбанизам да су до 29. јанаура 2014. године, када је био истекао рок за предају захтева за накнадно издавање грађевинске дозволе по тада важећем Закону о легализацији, примили 44.900 захтева.

У ранијим изјавама, при крају пописа, главна грађевинска инспекторка у Грађервинској инспекцији Славица Лазов изнела је податак да је пописано око 6.000 објеката, и да је у већини случајева реч о помоћним објектима. Навела је тада да су инспектори највише посла имали по приградским местима – у Футогу, Ветернику, Буковцу, Каћу, Ковиљу…

Колико је тачно објеката пописано у Грађевинској инспекцији нису јуче саопштили, али се претпоставља да је остало доста тога да се уради, чим ће бити упослено осам инжењера да посао заврше.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести