NAJTEŽA TRAGEDIJA ZADESILA IZBEGLIČKU PORODICU: Našli mrtvo dete (9) u kući, nije mu bilo spasa
Foto: 24sata.hr

Strašno

NAJTEŽA TRAGEDIJA ZADESILA IZBEGLIČKU PORODICU: Našli mrtvo dete (9) u kući, nije mu bilo spasa

Hrvatska -

Monika Zirdum (9) preminula je u porodičnoj kući blizu Slavonskog Broda.

Niko još ne može da poveruje u ovu strašnu vest, da je tako velika tuga mogla pogoditi njenu porodicu, koja se nakon pada Bosanske Posavine doselila iz rodnog Žeravca nedaleko od Dervente.

Sve je bilo kako treba, pronašli su novi dom, sagradili kuću, stekli nove prijatelje.Porodica i prijatelji pitaju se nisu li dosta propatili zbog onoga što im se, kao i većini Posavljana, dogodilo početkom devedesetih godina.

Monika, velika maza sestara i roditelja, bila je omiljena u školi, izuzetno dobra devojčica koju su svi jako voleli."Njoj ništa nije bilo teško. U slobodno vreme igrala je folklor, volela je da obuče bosansku narodnu nošnju, bila je aktivna u folklornoj sekciji Zavičajnoga kluba Žeravac. Volela je i sport, pa je pre dve-tri godine bila najmlađi učesnik međunarodne utrke od 24 kilometra koja se trčala od Slavonskog Broda do Žeravca, rodnog mesta njenih roditelja", ispričao je jedan od prijatelja porodice.

Monika Zirdum u ponedeljak oko 13 sati nađena je mrtva u porodičnoj kući u Tomici. Nesrećnu ćerku je na podu u dnevnom boravku našao njen otac.

"Oko 12 sati nazvala je majku na posao i rekla joj je da je boli glava. Ona je mislila da je to možda od hladnoće, jer joj se nikad nije žalila da je nešto boli. Majka joj je rekla da se polako spremi za školu, uverena da je to prolazna glavobolja. Brat ima tri devojčice, Monika je najmlađa. Sve su bile samostalne od najranije detinjstva. Snaja je radila, a brat je bio kod našeg oca, koji je teško bolestan. Kad je došao kući, zatekao ga je strašan prizor.

Pokušavao je da oživi ćerku, pre toga je pozvao Hitnu pomoć, koja je stigla za sedam minuta. Uložili su nadljudske napore da bi je oživeli, borili su se za njen život dva sata, čak je u nekoliko navrata njeno srce počinjalo da kuca, ali bi ubrzo ponovno stalo", ispričao nam je kroz suze Monikin stric Ivica Zirdum.

Prema njegovim rečima, policija je obavila uviđaj, a mrtvozornik nije utvrdio nikakve tragove nasilja. Vatrogasci su pregledali dimovodni sistem u kući, ali nije utvrđena nikakva neispravnost.

"Za oko nedelju dana dobićemo nalaz obdukcije, ali lekarka mi je rekla da je došlo do izliva krvi u mozak i pluća. Nikakve anomalije niti urođene mane nisu pronađene. Mojoj rođaci, nažalost, niko nije mogao da pomogne, rekli su mi u bolnici da bi se dogodilo najgore čak i da je Hitna pomoć u to vreme bila uz nju ili da se nalazila u bolnici. Stvarno ne znamo šta je bio uzrok da se dogodi najgore", rekao je u sredu stric Ivica.

Porodica je devojčicu pokopala u sredu na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track