Sve više "građana rajha" 1Foto: EPA / MONIKA SKOLIMOWSKA

Takozvani građani rajha – osobe u Nemačkoj koje ne prihvataju demokratsku državu ustanovljenu posle sloma nacističke diktature – naprasno su izbili u prvi plan, piše Dojče vele (DW).

Nemački organi bezbednosti tvrde da su im pripadnici te ideologije postali sumnjivi i da možda pripremaju i terorističke napade.

Šef savezne kancelarije Službe za zaštitu ustavnog poretka zvuči alarmantno kada upozorava na opasnost od takozvanih „građana Rajha“, navodi list Švebiše cajtung, čiji tekst prenosi DW.

„Kaže da ih je sve više, i da se među njima primećuje sve veća agresivnost i spremnost na nasilje. Mnogi gradonačelnici, pa i oni na jugozapadu zemlje, pričaju kako znaju za smutljivce koji se nazivaju „građanima Rajha“ i prijavama, žalbama i beskonačnim pismima pokušavaju da onesposobe vlast da radi svoj posao. No, posle ubistva policajca od prošlog oktobra, na „građane Rajha“ se gleda kao na kriminalnu i terorističku opasnost. I ove racije pokazuju da je budnost vrlo važna. Da bi se stalo na put desničarskom radikalizmu i mržnji prema strancima, pored odlučne policije su nam potrebni i budni građani – posebno u ovim takozvanim postčinjeničnim vremenima“, piše ovaj dnevnik.

„Od novembra Služba za zaštitu ustavnog poretka nadzire ovaj razgranat pokret“, navodi Donaukurir i dodaje: „Ono što se dosad saznalo je alarmantno. Samo u Bavarskoj, kažu, ima više od 340 naoružanih ‘građana Rajha’ … Prenosi se da su dvojica osumnjičenih formirala terorističku grupu i planirala napade. Aktuelna hapšenja pokazuju da debata o unutrašnjoj bezbednosti u Nemačkoj ne sme da se vodi sa konjskim naočnjacima – oni koji pokazuju samo na islamističke sumnjivce, previđaju opasnost koja dolazi zdesna.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari