U Sredozemlju ovog vikenda spaseno 1.500 migranata

Beta

05. 02. 2017. u 21:15

Oko 1.500 migranata spaseno je ovog vikenda kod libijske obale, što je dosta visok broj za zimu kada se obično smanji broj pokušaja prelaska preko Sredozemlja zbog nepovoljnih vremenskih prilika

У Средоземљу овог викенда спасено 1.500 миграната

Foto Tanjug, AP

Oko 1.500 migranata spaseno je ovog vikenda kod libijske obale, što je dosta visok broj za zimu kada se obično smanji broj pokušaja prelaska preko Sredozemlja zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Taj broj saopštila je italijanska obalska straža koja koordiniše operacije u toj zoni. Time je porastao na 4.500 broj migranata spasenih od srede.

Danas je 900 migranata koji su se nalazili na tri čamca spaseno u centralnom Sredozemlju. Njih je spasao brod španske mornarice Kanarijas koji je deo evropskih snaga na Sredozemnom moru "EUnaforMed", kao i trgovački brodovi.

Dan pre toga oko 600 migranata pokupljeno je živo i zdravo u devet različitih operacija koje je sproveo brod Dikoti, italijanske obalske straže.

Lideri Evropske unije saglasili su se u petak na samitu u Valeti da treba preseći Sredozemnu rutu kojom je tokom protekle tri godine oko pola miliona afričkih ilegalnih migranata pokušalo da stigne od Libije do Evrope, često plaćajući životom.

Evropski zvaničnici su se obavezali da će pomoći Libiji u borbi protiv krijumčara ljudima, ali su brojne međunarodne i nevladine organizacije iznele kritike na takve najavljene mere EU.

Italija i Libija su pored toga potpisale memorandum o razumevanju koji predviđa jačanje granica dve zemlje da bi uz pomoć EU zaustavile priliv migranata iz Severne Afrike u Italiju.

Od početka godine oko 8.500 migranata stiglo je do italijanske obale, dok je njih najmanje 227 izgubilo život ili nestalo u januaru kod obala Libije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije