ŠUMADIJA JE U FINANSIJSKOM PLUSU: Kragujevac, podrška privatnom sektoru - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući izvozu koji je u proteklih dvanaest meseci ostvarila automobilska industrija, region Šumadije, statistički je u finasijskom plusu. Broj novoosnovanih firmi veći je od preduzeća koja su prestala sa radom, ali se u realnom privrednom okuženju, privredni rast može ostvariti jedino ulaganjem u mala i srednja preduzeća.

Osim što je najveći izvoznik, kragujevački Fijat zapošljava i najviše radnika u centru Šumadije. Tokom prošle godine, auto gigant zaradio je oko milijardu evra. Ipak, ove cifre, daleko su od želja malih preduzetnika. Za ekonomiste, njihov udeo u privrednom mnogo je važniji.

"Stvar se svodi na dimanizam i snagu malih i srednjih preduzeća, da što više njih investira po malo. Tako bi smo stvorili privredni rast, a potom došli i do pravog pitanja, a to je privredni ambijent", kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije.

Preduzetnici koji bi da otvaranju svoje firme, suočavaju se sa različitim problemima: od administratifnih, do kadrosvkih.

"Važno nam je da utičemo na obrazovni sistem i da ga menjamo, da od najranijih dana deca budu upoznata sa time šta znači preduzetništvo, šta znači preuzeti odgvornost za svoj posao, za svoju ideju i kreativnost, a ne samo čekati posao", objašnjava Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

To su prepoznali i nemački preduzetnici. U poslednjoj deceniji u Srbiji je osnovano preko 350 nemačkih kompanija i otvoreno 35 hiljada radnih mesta. Investirano je blizu dve milijarde evra.

"Preko devedeset posto nemačkih kompanija zadovoljno je poslovanjem u Srbiji i spremno je i dalje da ulaže. Ipak, potrebno je da se radi na poboljšanju privrednog okruženja za privatne investitore", kaže Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji.

Rizika se boje svi, a ekonomisti kažu da je on u Srbiji i dalje prepreka za nove investicije.

"Poslovni rizik i poslovno okruženje kod nas jača, ipak poslovni ambijent je bolji, ali on još uvek nije dovoljno dobar da eliminiše sve rizike, tako da još uvek to stoji kao barijera za naše privrednike", smatra Petar Veselinović, predsednik Društva ekonomista Kragujevca.

Zabeležen je i skroman rast zarada u privatnom sektoru, ali su one i delje niže nego u javnom. Najviše šansi za tržišni uspeh imaju IT kompanije i finasijski sektor.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu