Slovenci pokreću proces "rušenja evropske tvrđave"?

Svetske vesti - Ponedeljak 06.02.2017 - 17:30

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da misli da žica na granici s Hrvatskom više nije potrebna.

"Žica je bila potrebna, ali više nema pravu ulogu" FOTO: AP

On je istakao da ima informacije da nema pretnji od novog izbegličkog talasa "balkanskom rutom".

Uklanjanjem te prepreke za migrante, kazao je Pahor, zvanična Ljubljana poslala je poruku da mere zaštite i bezbednosti na svojim granicama primenjuje "srazmerno" stvarnim prilikama na terenu, onda kada su one neophodne.

"Žica je bila potrebna, ali ona već duže vreme nema pravu ulogu koja je možda postojala pre pola godine", kazao je Pahor na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio posetu Nemačkoj, Rusiji i Ukrajini, koja će trajati od srede do nedelje, prenela je Hina.

Pahor je, inače, po povratku iz Turske pre nekoliko meseci takođe rekao da, prema njegovim informacijama, više ne preti novi izbeglički talas balkanskom rutom.

Pahor se osvrnuo i na izjavu slovenačkog premijera Mire Cerara, koji je krajem sedmice na neformalnom samitu na Malti govorio o "jadranskoj" ruti kojom bi morskim putem migranti mogli doći najpri u Istru i Sloveniju, sa željom da krenu prema srednjoj Evropi.

To je iznenadilo mnoge jer takvih pojava po službenim podacima do sada nije bilo.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec pokušao je da pojasni premijerove reči, rekavši da je Cerar mislio na postojanje kriminalnih mreža za krijumčarenje ljudi koji razmišljaju i o toj trasi, te da je slovenačka policija toga svesna.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: