TRAMP I SI NAJBOLJI DRUGARI: Šef Bele kuće potvrdio politiku jedne Kine, odnosi bolji nego ikad
Foto: AP

Saradnja

TRAMP I SI NAJBOLJI DRUGARI: Šef Bele kuće potvrdio politiku jedne Kine, odnosi bolji nego ikad

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da će SAD poštovati politiku "jedne Kine" u prvom, srdačnom telefonskom razgovoru sa predsednikom Kine Sijem Djinpingom, saopštila je danas Bela kuća.

Tramp je načinio ovaj korak kako bi unapredio odnose između dve zemlje, nakon što je razljutio Peking, jer je u decembru razgovarao sa prdsednicom Tajvana Tai ing Ven, kada je izjavio da SAD ne moraju da se drže politike "jedne Kine".

U saopštenju Bele kuće navodi se da su Tramp i Si imali dug, srdačan razgovor tokom noći i da se američki predsednik složio na zahtev kineskog predsednika da podrži politiku "jedne Kine".

Dvojica lidera su istakla da nakon rešavanja pitanje podrške politike "jedne Kine", odnosi između dveju zemalja mogu da budu normalniji.

U saopštenju koje je pročitano na kineskoj državnoj televiziji navedneo je da je Si pozdravio Trampovu podršku politici "jedne Kine" i naveo da "veruje da su SAD i Kina kooperativni partneri i da bi međusobnim naporima mogli da pokrenu bilaterlne odnose na novi visoki istorijski nivo".

Ovo je bio prvi telefonski razgovor između dvojice lidera otkako je Tramp preuzeo dužnost predsednika SAD 20. januara.

Tramp je načinio prvi korak ka otopljavanju odnosa sa Kinom upućivanjem čestitke za Kinesku novu godinu, što su tamošnji mediji preneli kao poztivan signal.

BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track