Najnovije vesti
Vesti Svet
LETELE PESNICE Predsednik Južne Afrike pokušao da održi govor u parlamentu, a onda je izbila MASOVNA TUČA

LETELE PESNICE Predsednik Južne Afrike pokušao da održi govor u parlamentu, a onda je izbila MASOVNA TUČA

Članovi radikalne partije "Borci za ekonomsku slobodu" (EFF), svi obučeni u crveno sa beretkama na glavama, potukli su se sa obezbeđenjem u južnoafričkom parlamentu koji su ih izbacili iz te ustanove, jer su ometali predsednika države Džejkoba Zumu kada je pokušao da predstavi Stanje nacije.

južna afrika Foto: screenshot ostalo / screenshot
južna afrika

"Bili smo strpljivi sa vama, pokušali smo da vam damo priliku da govorite, ali vi ste to zloupotrebili", rekao je predsedavajući sednicom, prenosi AFP.

BBC navodi da je Zuma dva puta ustajao, ali su ga članovi EFF nadglasali.

Za to vreme, van zgrade parlamenta, policija je suzavcem pokušala da rastera opoziciju i pristalice vlade.

Zumu optužuju za korupciju i nepotizam i kritikuju zbog načina rukovodođenja ekonomijom države.

Dok je ulazio u parlament predstavnici EFF, predvođeni liderom te stranke Julijusom Malemom su uzvikivali "lopov", dok su pristalice vlade uzvikivale skraćenicu Afričkog nacionalnog kongresa - "ANC".

U jeku povišenih glasova i haotičnih scena, predsedavajući je pokušao da se nosi sa prekidanjima, ali su svi pokušaji da se članovi EFF dovedu u red propali, pa je na kraju pozvano obezbeđenje koje ih je izbacilo iz sale.

Tada su predstavnici druge opozicione partije - Demokratske unije izašli, a predsednik Zuma je potom uz osmeh rekao "konačno" i nastavio da govori o ekonomiji i drugim problemima u državi.

Kako se navodi, i prethodno predstavljanje "Stanja nacije" bilo je propraćeno haosom, a od kada je EFF ušao u parlament 2014. godine stalno izaziva nerede, bilo uzvikivanjem ili ruganjem predsedniku zbog navoda o korupciji.

Pre dve godine, 2015. članovi EFF-a su izbačeni iz skupštine jer su došli prerušeni u konobare.