≫ 

Ovi Amerikaci su danas jači od Trampa! A plate su im duplo manje od njegove (FOTO)

"Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je u pitanju"

  • 4

Savezni apelacioni sud odbio je da vrati na snagu izvršnu uredbu američkog predsednika Donalda Trampa, kojom se putnicima iz sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom brani ulazak u SAD. Na ovu odluku odmah je reagovao i predsednik Tramp, koji je na Tviteru napisao "Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je u pitanju".

Svi ga odbijaju: Tramp nikako da nađe čoveka za "najgori posao" u Vašingtonu

Odlukom nižeg suda u Sijetlu privremeno je zabranjena izvršna uredba, a advokati američkog Ministarstva pravde uložili su žalbu Devetom oblasnom apelacionom sudu na tu odluku.

Veće od troje sudija iz Devetog oblasnog američkog apelacionog suda odbilo je da blokira raniju odluku nižeg suda koja je suspendovala izvršnu uredbu. Ovaj sud je najveći od 13 apelacionih sudova sa 29 aktivnih članova. Sedište mu je u San Francisku, ali se često sastaju i u Sijetlu, Portlandu i Pasadini. Sudije često putuju i na druga mesta kako bi doneli odluku o slučaju, a zarađuju preko 16.600 evra mesečno, što je upola manje od predsednika Trampa koji bi po ustavu trebao da prima 31.350 evra mesečno. Da podsetimo, on je sredinom novembra rekao da se odriče svoje plate i da će prihvatiti samo 1 dolar (nešto manje od jednog evra).

Sudije Ričard R. Klifton, Vilijam Kanbi i Mišel T. Fridlend su rekli da predsednik ima pravo da donosi odluke o migrantskoj politici ali su dodali da sudovi imaju pravo da ocene da li su te odluke u skladu sa ustavom.

Razgovarali su i o tome da li je zabrana prekršila ustav jer je meta bila jedna religiozna grupa (muslimani) ali nisu mogli da dođu do zaključka.

Navedeno je da nema dokaza da su stranci iz tih sedam zemalja čijim je državljanima zabranjen ulaz, počinili teroristički napad u SAD, prenosi BBC.

Međutim, istaknuto je da su obe strane imaju dobre argumente, jer sa jedne strane javnost ima snažan interes za nacionalnu sigurnost ali sa druge strane imaju i snažan interes da se putuje slobodno i da se spreči razdvajanje porodica i diskriminacija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sudije nisu odlučivale o ustavnosti uredbe, već samo o pitanju okončanja privremene zabrane.

Oni dodaju da advokati Donalda Trampa nisu ni pokušali da potkrepe svoj slučaj odgovarajućim dokazima. Nisu mogli da objasne zašto je ta zabrana putovanja uopšte i potrebna, već su samo naveli da je to odluka predsednika.

Odluka je doneta jednoglasno bez stranačke pristrasnosti, a jedan od sudija u veću je republikanac.

Nakon presude apelacionog suda oglasila se i Hilari Klinton, koja je podsmešljivo na Tviteru napisala samo "3-0", aludirajući na odluku sudija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon ovakve odluke advokati mogu da se žale jedino Vrhovnom sudu SAD, koji je najviši federalni sud u Americi. On ima poslednju reč nad odlukama svi federalnih i državnih sudova. Ovaj sud se sastoji od vrhovnog sudije, plus još osam sudija koje imenije predsednik, a čiju nominaciju potvrđuje Senat.

Sudije su na ovoj poziciji doživotno, osim ako ne podnesu ostavku ili ne odu u penziju. Sa te pozicije mogu da budu uklonjeni i pomoću impičmenta. Prema podacima iz 2015. godine plate im se kreću od 19.300 evra do 20.100 evra.

Vrhovni sud trenutno ima jedno upražnjeno mesto sudije, a kako se navodi nema šanse da kandidat Donalda Trampa za to mesto, Nil Gorsač bude imenovan na vreme da učestvuje u razmatranju zabrane.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    10. februar 2017 | 17:15

    Svi zajedno nevrede ni pola Trampa

  • ¿Душка

    10. februar 2017 | 16:27

    Трамп се одрекао плате ,прима симболично 1 __долар,то би ви требали знати!

  • Crni

    10. februar 2017 | 17:34

    Smešni nisu mu ni do kolena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA