• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar plagijator ima puno poverenje Sabora

Izvor MONDO/Agencije

Poslanici hrvatskog Sabora danas su većinom glasova odbacili zahtev opozicije da se izglasa nepoverenje ministru nauke i obrazovanja Pavi Barišiću, ali su zato skinuli imunitet bivšem šefu Milanovićevog kabineta.

Barićiću je tako "izglasano poverenje" iako je bio optužen da je nedostaojan jer je plagirao naučni rad, dok je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Tomislav Sauha, nadrljao zbog sumnji da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića odobravao isplatu lažnih inostranih dnevnica bivšim Milanovićevim savetnicima.

Za izglasavanje nepoverenja Barišiću glasala su 42 poslanika, a 72 protiv. Svi "Mostovci" su bili suzdržani prilikom glasanja.

U Saboru je tokom dana trajala maratonska rasprava o zahtevu SDP i HNS za opoziv ministra Barišića.

Protiv njegove smene bila su 72 poslanika iz saborske većine i zastupnici nacionalnih manjina, s tim da u sali nisu bili Milorad Pupovac (SDSS) i Furia Radin, zastupnik italijanske manjine, napominje Hina.

Po Poslovniku, kada Sabor odbije predlog za iskazivanje nepoverenja, poslanici koji su ga inicirali ne mogu isti zahtev podneti pre isteka roka od šest meseci od podnošenja predloga.

SKINUT IMUNITET, MILANOVIĆ ŠOKIRAN

Sabor je prethodno danas skinuo imunitet poslaniku Socijaldemokratske partije (SDP) Tomislavu Sauhi zbog sumnji da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića odobravao isplatu lažnih inostranih dnevnica bivšim Milanovićevim savetnicima, pri čemu je otuđio više od pola miliona kuna (oko 67.000 evra).

Posao za grafologa

Putne naloge je inače odobravao Sauha, kao šef Milanovićevog kabineta. On je po objavljivanju rezultata revizije rekao da je reč o podmetanju i da na spornim nalozima nije njegov potpis, kao i da će tražiti grafološko veštačenje.

Bivši premijer i nekadašnji predsednik SDP Milanović tim se povodom danas obratio medijima rekavši da nije znao za sporne dnevnice, da je šokiran aferom i da mu je Sauha bio jedan od najbližih saradnika.

"Sauha je bio kao ministar. Ne želim mu otežavati situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći - besan sam", rekao je Milanović novinarima ispred zgrade Sabora.

On je rekao da ne veruje da je taj slučaj politički i dodao da se radi o kriminalnom delu i da tužilaštvo treba da ispita ceo slučaj.

DORH sumnja da je Sauha kao šef kabineta premijera nalagao da se u gotovom novcu iz sredstva državnog budžeta isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o nepostojećim službenim putovanjima trojice posebnih savetnika, a pritom je i falsifikovan njihov potpis.

Državna revizija je u kabinetu bivšeg premijera otkrila sumnjive isplate, odnosno da je u 2015. godini trojici njegovih posebnih savetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldštajnu isplaćeno 307.000 kuna (41.000 evra) za putovanja u inostranstvo.

Prema tim dnevnicama ispada da je svaki od njih na službenom putu boravio oko pola godine.

Sva trojica bivših savetnika rekla su da nisu bili na tim putovanjima i da nisu primali novac.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image