Referendum o reformama u Turskoj 16. aprila 1Foto: EPA / TURKISH PRESIDENT OFFICE

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je potpisao reformu Ustava, čime je otvoren put za raspisivanje referenduma o uvođenju predsedničkog sistema koji bi znatno proširio njegova ovlašćenja.

Referendum će biti održan 16. aprila, saopštio je premijer Turske Binali Jildirim.

Kako prenose agencije, turski parlament je prošlog meseca odobrio ustavne reforme. Reforma je prošla s minimalnim brojem glasova neophodnim da ide na referendum na kojem će biti konačno odobrena. Glasalo je 488 od ukupno 550 poslanika. Za reformu je bilo 339 poslanika, 142 su bila protiv.

Reforme ustava omogućiće predsedniku da imenuje ministre i visoke zvaničnike, raspusti parlament, proglasi vanredno stanje, izdaje dekrete i imenuje polovinu članova u najvišem sudskom telu. Broj poslanka biće povećan na 600, minimalna starost poslanika smanjena na 18 godina i predviđa se održavanje istovremenih poslaničkih i predsedničkih izbora svakih pet godina.

Opozicija vidi promene kao pokušaj da se Erdogan koji je de fakto predsednički sistem uspostavio od dana stupanja na dužnost 2014. godine, dodatno učvrsti na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari