U Sloveniji prvi susret Putina i Trampa?

D. SAVIĆ

10. 02. 2017. u 16:53

Slovenački predsednik u Moskvi u "posredničkoj" ulozi ugovara susret lidera dveju svetskih sila. "Politiko": Ambiciozni Pahor svoju malu alpsku državu vodi ka sve značajnijoj ulozi

У Словенији први сусрет Путина и Трампа?

Foto Tanjug, AP

LIDER države iz koje je potekla prva dama SAD Melanija Tramp, slovenački predsednik Borut Pahor, koji je u petak pristigao u Moskvu nedugo posle sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, bio je "ugovarač" prvog susreta šefova Kremlja i Bele kuće, u Sloveniji. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je posle sastanka da odnosi Rusije i SAD treba da budu obnovljeni posle pet godina degradacije, ali da to ne zavisi samo od ruske, nego i od američke strane. Putin je za Sloveniju rekao da je odlično mesto za susret s Trampom i zahvalio Pahoru na spremnosti da ga organizuje. - Što se tiče Ljubljane i Slovenije u celini, naravno, to je odlično mesto za dijaloge ove vrste. To, međutim, ne zavisi samo od nas, nego od čitavog niza okolnosti, od tekućih poslova - rekao je Putin, podsećajući da su rusko-američki sastanci već održavani u Sloveniji.

Putin, koji se 2001. godine sastao s tadašnjim predsednikom SAD Džordžom Bušom na Brdu kod Kranja, s Pahorom je razgovarao i o odnosima Rusije i Evropske unije, izrazivši nadu da će i oni biti obnovljeni. On je, takođe, obavestio slovenačkog kolegu o zaoštravanju situacije u Donbasu.

- Ja, kao vaš prijatelj, pozivam sve strane da prekinu sva vojna dejstva. Tek ćemo tada moći da se nadamo poboljšanju odnosa Rusije sa zapadnim svetom. Uveren sam da će tada i odnosi sa EU biti obnovljeni na odgovarajućem nivou - rekao je Pahor.

U međuvremenu, i američki mediji spekulišu o mogućem susretu Putina i Trampa u Sloveniji.

- Slovenački predsednik Borut Pahor malu alpsku državu vodi ka značajnijoj ulozi na međunarodnoj sceni, ako se ima u vidu da ima bliske odnose s Moskvom i Berlinom i da je prva dama Melanija Tramp slovenačkog porekla - piše američki portal "Politiko".

Ove ambicije slovenačkog lidera, ističe se, ove nedelje su na probi između Berlina i Moskve. Pahorov cilj je, navodi portal, da nagovori ruskog lidera Putina da podrži primirje u istočnoj Ukrajini. Pahor ide i u Kijev da se sastane s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Početak Trampovog mandata savršen je trenutak za Rusiju da pokaže da je spremna na kompromis sa Zapadom, smatra Pahor, i zaključuje za "Politiko": "Sa Trampom, Putinu je mnogo udobnije."

Borut Pahor i Vladimir Putin

TRAMP: VIDIMO SE NA SUDU!

- Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je u pitanju! - izjavio je u petak Donald Tramp, i najavio žalbu Vrhovnom sudu pošto je Apelacioni sud odbio da vrati na snagu njegovu uredbu o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja. Iako uredba traje 90 dana, pa se može desiti da istekne dok ne dođe do Vrhovnog suda, ceo slučaj je, ipak, prerastao u "rat" Bele kuće i suda. Trampova administracija tvrde da predsednik ima ustavno pravo da ograniči ulazak u SAD i da sudovi ne mogu da preispituju njegove odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MarkoBgd

10.02.2017. 19:12

Trst je naš ! Tako da je i to Srbija :) Nek se sastaju Amerikanac i Rus gde hoće samo neka su u što boljim odnosima.. to je za Srbiju dobra vest