Kitovi čekaju plimu i spas

J. MATIJEVIĆ

10. 02. 2017. u 23:59

Nezapamćeni pomor oko 300 morskih sisara na Novom Zelandu. Enigma kretanja u pogrešnom smeru

Китови чекају плиму и спас

Pilot-kitovi kod grada Fervel Spita, Foto Tanjug, AP

NI angažovanje više stotina građana, veterinara, volontera i okeanologa, koji su posipanjem vode pokušavali da kitove nasukane na novozelandskom Južnom ostrvu održe mirnim i živim, nije sprečilo jednu od najvećih tragedija ove vrste na Novom Zelandu. Uginulo je više od 300 pilot-kitova, od 416 koliko ih se u četvrtak uveče nasukalo na obalu kod grada Fervel Spita!

Budući da je u ovakvim akcijama spasavanja nasukanih kitova opasno bilo šta raditi noću, spasioci su u petak tokom dana formirali i "živi" lanac trudeći se da barem pomognu kitovima koji su sami pokušali da se vrate u vodu. Za pedesetak preživelih još se nadaju da će se osloboditi tokom predstojeće plime.

- Nije neobično da se kitovi nasukaju na novozelandskim obalama, ali nikada nisam čuo da ih je bilo ovoliko - kaže za "Novosti" biolog dr Draško Holcer, osnivač Instituta za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svet" iz Velog Lošinja, jedan od najboljih evropskih stručnjaka za živi svet morskih dubina. - I ma kolika da je populacija pilot-kitova u tom delu Tasmanijskog mora, nesumnjivo je da je reč o velikoj katastrofi. Posle pomora, ova vrsta kitova je u opasnosti, ako ne u celom arealu, onda sigurno u širem području oko Farvel Spita.

Uzroke drame na obalama Južnog ostrva, po rečima našeg sagovornika, naučnici još ne znaju, ali on kaže da postoji nekoliko mogućih razloga.

- Pilot-kitovi žive u jatima od najviše pedesetak jedinki, koje po hijerarhiji predvodi ženka - objašnjava dr Holcer. - Zato je i enigma zašto ih je više od 400 krenulo u pogrešnom smeru. Moguće je da je nekoliko jata imalo međusobnu interakciju zbog parenja ili zajedničkog plena, ili je neka ženka obolela, nasukala se, pa su i "prijateljska" jata krenula da joj pomognu. Treća mogućnost je da ih je zbunio neki zvuk od seizmičkih kretanja ili sa naftnih i vojnih platformi.

Bilo koja od ove tri pretpostavke, po rečima našeg sagovornika, mogla je da izazove oštećenje slušnog aparata pilot-kitova, što ima direktne posledice na njihovu navigaciju, odnosno na to da ih izgled dna zavara i uzrokuje masovno, tragično nasukavanje.


ZAMKA

PLAŽA u Fervel Spitu na najsevernijem delu Južnog ostrva je, kako prenose svetski mediji, poznata je kao smrtonosna zamka za vodene sisare, dok su pilot-kitovi vrsta koja se najčešće nasukava. Novi Zeland, takođe, ima jednu od najviših stopa nasukavanja vodenih sisara na svetu, pa svake godine na plažama ove zemlje okonča oko 300 delfina i kitova. Najveća takva nesreća dogodila se 1985. godine kada se, kod Oklanda, nasukalo 450 kitova.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Лицимур

11.02.2017. 00:58

Ремете их сонари подморница и бродова. О томе се доста писало.