Следеће недеље и о парламентарним изборима

Чланица Председништва СНС-а и председница Народне скупштине Маја Гојковић најавила је да ће следеће седмице бити одлучено да ли ће, осим председничких избора, бити

 одржани и парламентарни или неки други. – Следеће недеље ће се одлучити који ће избори бити расписани  – рекла је Маја Гојковић.С обзиром на то да председничке изборе расписује председник Скупштине, а парламентарне председник републике, она је, одговарајући на питање да ли може бити проблема због евентуалног раскола Вучића и Николића, рекла да су сви дужни да поштују Устав и закон.

С друге стране, председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да питање ванредних парламентарних избора у Србији није отворено. На питање да ли је за њега прихватљиво да Николић буде премијер, о чему пишу поједини медији, Дачић је рекао да не жели уопште о томе да разговара.

– После овог што се десило, за мене није прихватљиво да буде ништа – казао је он.
По речима Маје Гојковић, премијер Александар Вучић је показао апсолутну рационалност, тиме „што му није важна толико политичка моћ коју доноси премијерско место, него будућност Србије после председничких избора”. Додала је да о кандидатури Томислава Николића још ништа не зна јер се „Николић о томе не оглашава, нити демантује”, примећујући да је његов потез „ирационалан”.

– Очигледно је да је то кандидатура против Александра Вучића и СНС-а, као и свих осталих странака које подржавају Вучића. Жао ми је што морам да кажем да сам мислила да познајем Николића – рекла је она, уз опаску да је тешко у политици да вас нешто шокира, али да јој јесте било непријатно када су се ствари издешавале на овакав начин. – Александар Вучић је и рекао да не жели да прича о трачевима, а ако се испостави као тачно, разочарање СНС-а ће бити веће.

Указала је на то да су напредњаци једногласно предлагали и гласали за то да кандидат буде Вучић ида су разлози за то били веома разумни.
– Није исто оно што се дешавало пре пет година, треба нам човек који означава стабилност, човек који у сваком тренутку размишља о миру, и то су разлози који су превладали – објаснила је Маја Гојковић.

Министарка и функционерка СНС-а Зорана Михајловић очекује да једини кандидат СНС-а на председничким изборима Александар Вучић буде победник у првом кругу гласања. Поводом спекулација о тме да ли је било захтева с Андрићевог венца, она је истакла да је „било различитих разговора”, али да се не може никако говорити о трговини јер је „Србија најважнија”.

Поводом наводне кандидатуре Томислава Николића за председника лидер социјалиста Ивица Дачић каже да нема подела у СНС-у и да нико није луд да иде за губитником. Сви иду за победником,поручује Дачић.
На питање ко би могао бити Вучићев наследник на месту премијера, Дачић је рекао да о томе нису разговарали и да је најважније да Вучић победи на изборима.

– Ко ће бити премијер, биће тема разговора после избора – рекао је он.  Признао је да се плашио да Вучић не попусти пред емотивним набојем који постоји у односима с Николићем, али је, додаје, ситуација таква да СНС није „коло милосрдних сестара” и да испуњава жеље свима који су на политичкој сцени.

Председник СДПС-а Расим Љајић сматра да нема никакве глуме ни режије када је у питању потенцијална кандидатура Томислава Николића за председника.
– Верујем да је то аутентично, то су теорије које немају благе везе с реалношћу – рекао је Љајић, подсећајући на то да то није први пут да се дешавају компликоване ствари у политици, те да је кроз једну прошао и сам. – Није уопште једноставно, и ја сам се 2012. суочио с дилемом када сам морао да уђем у коалицију СНС-а и СПС-а.

У политичком смислу то је била исправна одука, али сам донео одлуку с којом и данас лично имам проблем.
Председник Народне сељачке странке Маријан Ристичевић казао је да жали што Николић није проценио вредност Вучићеве жртве. По његовом мишљењу, покушај оних који су своју шансу видели у другом кругу председничких избора, у такмичењу с Томиславом Николићем, пропао је одлуком СНС-а да кандидује Вучића на предстојећим изборима за председника републике.

Председник посланичке групе СНС-а у Скупштини Србије Александар Мартиновић изјавио је да би био непријатно изненађен уколико би се Томислав Николић заиста кандидовао за председника републике јер би тада постао политички ривал Александру Вучићу, попут Саше Јанковића, Вука Јеремића или Војислава Шешеља. Рекао је да би се он, када би имао 65 година и био у Николићевој позицији, „повукао као господин човек, са свим привилегијама и почастима, и омогућио Александру Вучићу да ради добар посао као председник”.

С. Станковић
 

Карић: Николић изненадио Москву

– Званичници Руске Федерације изненађени су одлуком председника Томислава Николића да се кандидује на предстојећим изборима, и надају се да ће на крају ипак превладати мудрост и да ће он подржати кандидатуру Александра Вучића – тврди председник Покрета „Снага Србије” Богољуб Карић, који тренутно борави у Москви.

Он је рекао да Вучић ужива велико поверење председника Руске Федерације Владимира Путина и да у московским круговима важи за човека који је целим бићем посвећен заштити и економском опоравку наше земље.
– Мало је премијера које Путин прими с почасном гардом с којом се прима председник неке државе. То се, нажалост, ниједном није десило с председником Николићем, он је више приман „полузванично”. Ниједан званичан пријем није уследио за Николића свих ових пет година – тврди Карић.

И Радомир за Вучића, прва дама ћути

Члан Председништва СНС-а, син председника Србије Радомир Николић потврдио је да је у уторак гласао да за то кандидат напредњака за председника Србије буде Александар Вучић.
– Добро знам зашто сам тако гласао, као што добро знам и шта је страначка дисциплина, а своје мишљење о тој теми сам изнео на претходном састанку Председништва – навео је Николић.

Он, иначе, није обишао радове на „Креативном парку Крагујевца”, где је најављен као градоначелник, већ је то учинила прва дама Драгица Николић, као председница Фондације. Није желела да одговара на питања новинара о предстојећем председничким изборима, рекаши да „има важнијих ствари од питања кандидатуре њеног супруга Томислава Николића, а међу њима је и изградња игралишта”.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести