');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Predstavljanje "Antropologije građanstva" u galeriji "Artget"

Knjiga "Antropologija građanstva" autorke Jelene Vasiljević biće predstavljena u četvrtak 23. februara (19) i Galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda.

 knjiga Foto: Promo
knjiga
Foto: Promo

"Šta je građanstvo? Koje ideološke terete i potencijale nosi ovaj pojam? Kako nas politička zajednica oblikuje, kako mi nju menjamo i kako pregovaramo odnose između prava, obaveza, identiteta i interesa? Bilo da verujete da samo građanstvo Srbiju spasava, bilo da u građanstvu vidite najgoru liberalnu podmetačinu, dođite da slušate (i raspravljate) šta Antropologija građanstva ima da kaže na prvu, drugu i ine interpretacije", navodi se u najavi.

Učestvuju: Adriana Zaharijević, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Biljana Đorđević, Fakultet političkih nauka, Ivan Đorđević, Etnografski institut i Dušan Marinković, Mediterran Publishing

Jelena Vasiljević je naučna istraživačica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Bavi se pravnom i političkom antropologijom, kulturom sećanja i politikama solidarnosti. Kao naučna saradnica i stipendistkinja radila je na Univerzitetima u Edinbugu (V. Britanija) i Gracu (Austrija). Doktorirala je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.