Likovno istraživanje prirode 1Foto: Nenad Kovačević

Izložba pod nazivom „Predeli i krošnje“, užičkog akademskog slikara Vladana Terzića, otvorena je u Gradskoj galeriji.

Terzić, koji uspešno stvara već četiri i po decenije, predstavio se sa više od sedamdeset ulja na platnu sa motivima prirode, prepoznatljivog stila i kolorita. Slična izložba, ali sa desetak eksponata manje, bila je priređena krajem prošle godine u Galeriji ULUS.

U prizemlju galerije su izložena dela koja su nastala tokom poslednjih desetak godina u okviru ciklusa „Predeli“, na kojima su klasični motivi prirode i pejzaži užičkog kraja. Na spratu izložene su slike koje su nastale od 2014. do 2016, tokom ciklusa „Krošnje“, a kojim je umetnik iskoračio u apstraktni likovni izraz, istražujući boje i njihove odnose, ali i sopstvena emotivna stanja. Podsetivši na to da je za četiri i po decenije stvaralaštva, Terzić ostavio duboki trag na savremenoj likovnoj sceni, akademski vajar mr Milovan Dagović, koji je otvorio izložbu, portretisao ga je kao „modernog umetnika, prepoznatljivog stila, koji vešto kombinuje boje i motive i uspostavlja dijalog s prirodom“.

Navodeći da se vratio likovnom istraživanju krošnji, kojima se intenzivno bavio pre tridesetak godina, Terzić je naveo da mu je taj motiv poslužio za nova istraživanja.

– Ciklusi „Predeli“ i „Krošnje“ su različitih likovnih poetika i namerno sam osmislio koncept izložbe na dva sprata. Pejzaži su nastali neposredno u prirodi, a kasnije sam ih istraživao i na osnovu skica je nastao ciklus „Krošnje“, objasnio je Terzić.

Rođen je u Beogradu 1953. godine, a završio je slikarstvo na Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama. #$9ivi i stvara u Užicu, kao slobodni umetnik. Postavka se može pogledati do 14. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari