Promocija „BG priča”: Beograd je mesto mnogih čuda (FOTO I VIDEO)

M. STANOJKOVIĆ

22. 02. 2017. u 21:21

Novinar i pisac Zoran Lj. Nikolić predstavio nastavak hit knjige "BG priče": Priče o koridi na "Tašu", najstarijim sugrađanima, osnivačima vazduhoplovstva

Промоција „БГ прича”: Београд је место многих чуда (ФОТО И ВИДЕО)

Zoran Lj. Nikolić ispred publike u "Dva jelena" / Foto: P. Mitić

BELEŠKA o jednom vremenu, duh starog zaboravljenog Beograda, heroji i legende ovog grada, stali su među korice knjige novinara našeg lista i pisca Zorana Lj. Nikolića "Bg priče 2", u izdanju "Novosti", koja je danas predstavljena u restoranu "Dva jelena" u Skadarliji. Nastavak "šetnje" kroz prestonicu je skup izabranih tekstova, koje se nisu našle u prvom delu, a koje autor od 2013. godine objavljuje u istoimenom dodatku "Večernjih novosti".

Kroz deset poglavlja ovaj novinar "pešak", kako ga nazivaju, uspeo da zagrebe ispod površine i čitaocima ponudi drugu stranu Beograda. Među dvesta stranica gradske prošlosti našle su se priče o najstarijim stanovnicima glavnog grada, stošesnaestogodišnjakinji, koja je pušila duže od jednog veka. Zabeleženo je i sećanje na osnivače vazduhoplovstva Tadiju Sondermajera i Đorđa Roša. A kako Beograd vole više i bolje od nekih starosedelaca, prikazano je iz ugla jednog Kineza i jednog Japanca, Liu Feng Duna i Masaaki Tominaga.

- Ova knjiga je most između predaka ka nama i nas ka našim potomcima - kaže Nikolić. - Beograd je neispričana priča i večita inspiracija i uvek kada neko zagrebe malo dublje, nađe neko novo čudo.

U ovom štivu prepliću se i dogodovštine sa Taša, kada se sa njega orilo "ole" tokom gostovanja španske koride, ali i saznanja da Prirodnjački muzej ima više eksponata nego prestonica stanovnika. Čitaoci će saznati kako su nekada do Đerdapa Beograđani išli hidrogliserima i kako je nastao Novi Beograd, kao i zanimljivosti o reklamama, koje su izlazile u beogradskoj štampi tridesetih.

Svoje viđenje prestonice, Nikolićevog rukopisa i gradske anegdote ispričali su novinarke Rada Đurić i Sanja Lubardić, glumac Boda Ninković i muzičar Ljuba Ninković, Milan Milosavljević i književnik i recenzent ove knjige Milomir Kragović.



BALADA

- Uz ovu knjigu lakše je shvatiti prošlo i sadašnje beogradsko vreme - kaže Kragović. - Nenametljivo, ali ubedljivo, autor ispisuje baladu o gradu i ljudima koji su bili, i jesu beleg, utvrda, rukavac, neuništiva tvrđava, potvrda vekovnog trajanja.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije