Najnovije vesti
Vesti Društvo
AFERA "SAMSUNG" Srpskim radnicima u Slovačkoj poturaju ugovore na RUMUNSKOM

AFERA "SAMSUNG" Srpskim radnicima u Slovačkoj poturaju ugovore na RUMUNSKOM

Radnike iz Srbije u fabrikama u Slovačkoj snašla je nova muka. Agencija preko koje su otišli uslovila ih je da potpišu nove ugovore na rumunskom jeziku ako hoće da dobiju plate.

stock-photo-general-view-of-attendees-at-samsung-stand-at-the-international-consumer-electronics-show-at-359910113 Foto: shutterstock
stock-photo-general-view-of-attendees-at-samsung-stand-at-the-international-consumer-electronics-show-at-359910113
"Samsung" ima svetsko ime, ali maniri baš i nisu svetski
Foto: shutterstock
"Samsung" ima svetsko ime, ali maniri baš i nisu svetski

Na Fejsbuk stranici "Largo koordinatori SDSK Voderady" agencije "Largo", koja posreduje i odvodi građane u Slovačku u fabrike bele tehnike, nakon pisanja medija o prevarama kojima se služe osvanula su obaveštenja o primanjima plata, ali i o novim ugovorima koje zaposleni moraju potpisati.

Naime, kako stoji u obaveštenju, svako ko je tamo mora da potpiše, u suprotnom neće dobiti platu.

Nezadovoljni i zbunjeni radnici obratili su se redakciji "Blica". Kako kažu, poslednjih dana dešavale su se promene koje su ih dovele do toga da se zapitaju za koga zapravo oni rade.

- Trenutno sam u Slovačkoj gde radim za kompaniju "Samsung". Pre nekoliko dana rečeno nam je da moramo da potpišemo nove ugovore inače nećemo dobiti platu. Ti ugovori su na rumunskom jeziku, niko od nas ne zna šta piše. Potpisali smo ih da ne bismo ostali bez para koje smo poštenim radom zaradili - kaže uznemireni radnik.

Foto: RAS / RAS Srbija

"Blic" je imao uvid u nove ugovore koje su radnici potpisali, a ono što je zanimljivo jeste da umesto "Larga", preko kojeg su otišli, sada na ugovoru stoji ime nove agencije "Jobs", koja je registrovana u Rumuniji.

- Pitao sam za koga mi radimo, a oni su rekli: za "Largo", naravno. Kakav "Largo" kada piše "Jobs"? Pre dve godine moje kolege i ja smo potpisali ugovore o zaposlenju sa agencijom "Largo Hungari kft", koja je bila poslodavac svima nama koji smo radili u "Samsungu" u Slovačkoj. Oni su nas bukvalno iznajmljivali "Samsungu" i drugima. Nije mi jasno zašto smo morali da potpišemo novi ugovor, i to na jeziku koji niko od nas ne razume a da nismo dobili primerak na srpskom. Uslovili su nas da potpišemo nešto što ne razumemo - zbunjen je naš sagovornik.

On dodaje i da su nakon novih potpisanih ugovora, umesto majica koje su do sada nosili, dobili nove.

- Na starim majicama pisalo je "Largo", dok na novim stoji "JobsS". Svi smo u šoku. Ne znamo šta se događa - priča nam radnik.

Koliko su tekstovi objavljeni poslednjih dana uplašili upravu "Larga", govori i činjenica da na sve načine objavama na Fejsbuku pokušavaju da se opravdaju i prikažu da je u Slovačkoj sve u najboljem redu.

Tako su od radnika koji trenutno borave u Slovačkoj zatražili da naprave "najzanimljiviji selfi iz logora u Slovačkoj sa najatraktivnijom porukom za one koji su ih ovih dana na najgori mogući način ocrnili".

- Igra traje sve dok novine budu objavljivale o nama svima najgore moguće laži i dezinformacije. Nagradu će dobiti slika sa najviše lajkova - piše u njihovoj objavi, kao i to da je nagrada "Largo" oprema.

Branislav Mernik, direktor agencije "Largo" u Srbiji, prokomentarisao je za "Blic" da su novi ugovori u stvari isti oni koje su radnici navodno potpisivali u Srbiji.

Branislav Mernik
Foto: Facebook / Facebook
Branislav Mernik

- Ko je zbunjen, kome ne odgovara, neka se vrati kući. Ugovori su potpisani posle prašine koja je dignuta zbog našeg rada i na mađarskom i na srpskom i na rumunskom, a radnici ako ne razumeju, neka se obrate prevodiocu. Potpisani su na svim tim jezicima jer sa njima imaju sigurnost. Štaviše, imaju primerke ugovora na svim jezicima - tvrdi on.

Vlasnik osuđivan

Jedan od uslova za radnike koji idu u Slovačku je da nisu krivično osuđivani. A kako je saznao „Blic“, prvi čovek agencije Branislav Mernik (na slici) ima dosije i osuđivan je.