NESREĆA KOD VLADIČINOG HANA: U sudaru povređeno 14 vojnika (FOTO/ VIDEO)

J. STOJKOVIĆ

23. 02. 2017. u 08:12

Autobus firme "Kavim Jedinstvo", koji je iznajmila Vojska Srbije, sleteo sa nadvožnjaka na ulazu u Vladičin Han. Četiri putnika imaju teže ozlede. Nisu životno ugroženi

НЕСРЕЋА КОД ВЛАДИЧИНОГ ХАНА: У судару повређено 14 војника (ФОТО/ ВИДЕО)

Vozač autobusa izgubio je kontrolu, a sumnja se da je u trenutku udesa telefonirao Foto J.Stojković

AUTOBUS privatnog prevoznika "Kavim Jedinstvo" iz Vranja, koji je prevozio 28 vojnika Vojske Srbije, sleteo je u četvrtak ujutru sa nadvožnjaka na ulazu u Vladičin Han i tom prilikom 14 osoba je povređeno. "Samo" četiri putnika imaju teže ozlede, ali, srećom, niko nije životno ugrožen.

Vozač autobusa koji je iznajmila Vojska Srbije, po svemu sudeći, izgubio je kontrolu i sleteo na delu gde je isključenje za Vladičin Han. Tu je udario u ogradu bivšeg preduzeća "Erozija". Nezvanično, policija sumnja da je vozač autobusa telefonirao i da je zato došlo do udesa.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju dr Dragan Veličković kaže da su lekari zbrinuli sve povređene.

- Vojnici su primljeni i pregledani na Prijemno-trijažnom odeljenju, hirurgiji, ortopediji i radiologiji. Trojica povređenih su kolima Hitne pomoći prebačena u Klinički centar Niš i Vojnu bolnicu, a još trojicu pacijenata je tamo prebacio vojni sanitet - objašnjava Veličković.

On dodaje i da je sedam pripadnika Vojske Srbije nakon pregleda u ZC Vranje prebačeno u zdravstveni stacionar 4. brigade Kopnene vojske u ovom gradu, gde će se nastaviti njihovo lečenje.

Od šestoro povređenih koji su nakon nezgode kod Vladičinog Hana prebačeni za Niš samo jedan je u teškom, ali stabilnom stanju. Reč je o M. N. (50) iz Niša koji je zadobio prelome rebara, lobanje, prelom desne potkolenice, kontuziju pluća i epiduralni hematom.



Skoro svi putnici su spavali u trenutku nesreće i, kako kažu, jak prasak ih je probudio. Ništa nije ukazivalo na to da je vozilo neispravno ili da ima problema. Autobus je saobraćao na relaciji Niš - Vranje, a tačan uzrok nesreće utvrđuju istražni organi.

Iz firme "Jedinstvo" niko nije želeo da komentariše ispravnost autobusa. Kako nezvanično saznajemo, šofer je ujedno zadužen i za tehničku kontrolu vozila. Rečeno nam je da oni ne mogu da komentarišu nesreću, jer su nadležni na terenu i utvrđuju se okolnosti, te da će se naknadno oglasiti kada budu dobili sve podatke.



OČEVICI: VOZAČ NIJE PIO

U OSNOVNOM javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu su nam rekli da je angažovan veštak i da su preduzete sve istražne mere, uključujući i proveru alkoholisanosti vozača. Kako smo saznali od očevidaca, alko-test je pokazao da vozač nije bio u alkoholisanom stanju.



GODIŠNjE 500 MILIONA KILOMETARA


VOJSKA neretko zakupljuje autobuse privatnih preduzeća, kako bi se vojnici prebacili do posla. Ta vozila, kako naglašavaju u VS, ne prolaze nikave specifične kontrole niti provere tehničke ispravnosti.

- Ne raspolažemo dovoljnim brojem autobusa za prevoz, pa se prave dogovori sa prevoznicima. Incidenata je proteklih godina bilo vrlo malo. Vojska Srbije, prema statistici, samo svojim vozilima godišnje pređe oko 500 miliona kilometara. To znači da je svakodnevno u saobraćaju prosečno 150 automobila, transportnih vozila i autobusa - objašnjavaju u Vojsci Srbije.



Pročitajte još:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ђура Змај

23.02.2017. 09:05

А Војска нема својих аутобуса, својих возача и нема интерес да организује превоз запослених већ они морају да самостално закупљују аутобус.!?

јаој

23.02.2017. 10:16

Војна лица да би стигла на свакодневни посао - сами плаћају приватни превоз???? Јад, беда и чемер!!!!

Милан

23.02.2017. 10:16

Има ли нека служба у држави,да провери исправност аутобуса приватних превозника,међу њима и Кавим Јединство из Врања,Кавим Аутопревоз Чачак и друге...Аутобуси стари,делови стари,неисправни,на свему се штеди ради профита,безбодност људи угрожена....

ABHO

23.02.2017. 13:42

Moguce je da autobus nije bio ispravan, ali je moguce i da je na njemu izvrsena sabotaza. Takodje moguce je da je necim kompromitovan i sam vozac. Svasta je tu moguce i indikativno je kako se odjednom odredjenoj ciljnoj grupi desavaju nesrece!