• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danijelson u Beogradu

Izvor Tanjug

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson boraviće danas i sutra u Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i posetiti nekoliko projekata koje EU finansira.

Danijelson će se sastati sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, ministrom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandrom Vulinom, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, najavio je EU Info centar.

Predviđeni su i sastanci sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, šeficom pregovaračkog tima za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji Tanjom Miščević, komesarom za izbeglice Vladimirom Cucićem kao i članovima skupštinskih odbora za spoljne poslove i evropske integracije.

Danijelson je juče, uoči dolaska u Beograd, potvrdio da će Srbija u ponedeljak u Briselu otvoriti poglavlja 20 i 26 u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, napominjući da je vladavina zakona ključna za dalji tempo pregovora.

On je rekao i da u Beograd dolazi sa porukom da je budućnost Srbije u EU kao i pohvalio Srbiju u dosadašnjem procesu pregovora.

Na Međuvladinoj konferenciji biće otvoreno poglavlje 20 o industrijskog politici i preduzetništvu i 26 o obrazovanju i kulturi i ujedno prelimanarno zatvoreno.

"Očekujemo novu pristupnu konferenciju sledeće nedelje na kojoj će biti otvorena dva nova poglavlja, što je važan korak u pregovorima sa Srbijom, jer pokazuje da u procesu postoji stalan napredak", rekao je Danijelson za RTS.

Prema njegovim rečima, na tempo otvaranja drugih poglavlja uticaće oblast vladavine zakona.

"Oblast vladavine zakona je ključna zato kažemo da sva pitanja u toj oblasti treba da se rešavaju u ranoj fazi pregovora. Želimo da vidimo napredak u poglavljima 23 i 24 u ranoj fazi kako bi on mogao da prati napredak i u drugim poglavljima", napomenuo je Danijelson.

EU-Srbija: Odobreno poglavlje 20

Uoči dolaska u Beograd Danijelson je podsetio da je EU najveći trgovinski partner i ujedno i najveći donator Srbije sa dodeljenih dve milijarde bespovratnih sredstava od 2007. do danas.

Danijelson je izjavio da je budućnost Srbije u EU, kao i da je budućnost EU sa Srbijom i da je to osnovna poruka koju želi da donese u Beograd gde sutra dolazi u dvodnevnu posetu.

On je za "Politiku" rekao da su neopravdani strahovi da bi u vrednovanju rezultata Beograda na evropskom putu prevagu mogli da odnesu "politički razlozi" i da nema sumnje u to da je Evropska unija čvrsto posvećena evropskom putu Srbije.

"Ne postoji plan B. Srbija treba da nastavi da napreduje u oblastima koje pokriva svako poglavlje. Istovremeno, Srbija treba posebnu pažnju da obrati na reforme u oblasti vladavine prava", istakao je Danijelson dodajući da su one toliko fundamentalne da članice očekuju da vide stabilan napredak tokom čitavog puta.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da postigne i stabilan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Kad sam pročitao prezime Denijelson, pomislio sam da je neki glumac ili poznati motociklista, kad ono političar!?

Zornjaca

E bas me ove "cate"s klase,ekstra odusevljavaju.Prima 30 h.evra platu,na racun evropskih poreznika,da bi zastupao interese elite moci i disciplinovao Srbe.I da me on interesuje?KADA POLUDIM!

special image