Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

23. februar – Džon Vik 2

Legendarni plaćeni ubica Džon Vik prisiljen je da prekine penziju jer njegov bivši saradnik planira da preuzme kontrolu nad klanom međunarodnih ubica. Krvna zakletva ga obavezuje da mu pomogne, pa Džon putuje u Rim gde se bori protiv nekolicine najsmrtonosnijih svetskih ubica. U pitanju je nastavak filmskog hita iz 2014. Uspeh prvog ostvarenja na bioskopskim blagajnama pre tri godine bio je veliko iznenađenje, pa je brzi nastavak bio očekivan.

Dužina trajanja filma: 122 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: akcija

Glumci: Kianu Rivs, Common, Lorens Fišburn

Režija: Čad Stahelski

24. februar – Noćne zveri

Jubilarni 45. Fest počinje 24. februara u Sava centru projekcijom filma “Na mliječnom putu” Emira Kusturice. Za naredne dane sve preporuke za ljubitelje sedme umetnosti vezane su za najvažniji domaći festival.

Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 2

U večeri otvaranja na programu u Sava centru je i ostvarenje “Noćne zveri”. Ne dajete da vas odbije činjenica da je ovaj naslov režirao modni kreator Tom Ford. Film je vizuelno posebno zanimljivo, ali je scenario ono što ovo ostvarenje zaista čini posebnim. Film prati Suzan, vlasnicu umetničke galerije, koja od svog bivšeg muža, dobija rukopis knjige. Prateći njenu svakodnevnicu ali i zaplet knjige, publika saznaje šta se između ovog para dogodilo pre 20 godina.

Dužina trajanja filma: 117 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: drama, triler

Glumci: Amy Adams, Jake Gyllenhall, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson

Režija: Tom Ford

25. februar – Moj život kao tikvica

Kada devetogodišnji Ikar slučajno izazove smrt svoje majke alkoholičarke, ljubazni policajac Rejmon ga odvodi u dom za nezbrinutu decu. Dečaku je najpre teško da se prilagodi i očajnički pati za domom. Jedini podsetnik na njegov bivši život je jedna prazna konzerva od piva i nadimak Kuržet (Tikvica) koji mu je dala majka.

Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 3

On uskoro saznaje da su druga deca u domu doživela slična traumatična iskustva. Alisin otac je u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja, tek pristigla Kamij je svedok ubistva i samoubistva roditelja, a Simonu, vođi grupe i nasilniku, oba roditelja su umrla od predoziranja drogom. Uz pomoć druge dece u centru i plemenitog Rejmona, Kuržet počinje da gradi svoj život iznova, i postepeno pronalazi utehu i biva prihvaćen u svom novom domu. Ukratko – animirani film za odrasle (ali i decu, naravno).

Dužina trajanja filma: 66 min

Država/Godina: Francuska, Švajcarska/2016

Žanr: animirani

Glasovi: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera

Režija: Claude Barras

26. februar – Ona

Mišel se čini neuništivom. Kao direktorka uspešne kompanije za proizvodnju video igara, i svoj ljubavni život vodi nemilosrdno, po uzoru na poslovni. Kada je u kući napadne i siluje nepoznat čovek, njen život menja se iz korena. Ona će učiniti sve da nađe svog napadača.

Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 4

Trebalo bi da je dovoljno reći da je “Ona” najiščekivaniji film među domaćom publikom. Povratak Pola Verhuvena režiji i Izabel Iper u glavnoj ulozi, učinili su ovaj film nezvaničnim Kanskim pobednikom. Film nažalost nije ušao u najužu konkurenciji za Oskara, ali je Izabel Iper nominovana za najbolju glumicu.  

Dužina trajanja filma: 130 min

Država/Godina: Francuska, Nemačka, Belgija/2016

Žanr: drama, triler

Glumci: Isabelle Hupert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Režija: Paul Verhoeven

27. mart – Mesečina

Jedan od kandidata za nagradu Oskara (i ako bude pravde budući laureat) film “Mesečina” je pravo malo remek delo, i jedan od zaista retko važnih filmova koji su se pojavili poslednjih godina u Americi. U pitanju je vanvremenska priča o otkrivanju sebe. “Mesečina” prati životni put tamnoputog mladića, od detinjstva do zrelosti, i njegovu borbu da pronađe svoje mesto u svetu, odrastajući u opasnom delu Majamija.

Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 5

Dužina trajanja filma: 111 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: drama

Glumci: Mareshala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Alex R. Hibbert, Janelle Monáe, Naomie Harris

Režija: Barry Jenkins

28. februar – Druga strana nade

Pravo sa nedavno završenog Berlinskog festivala na Fest stiže novo ostvarenje Akija Kaurismakija “Druga strana nade” za koje je slavni finski reditelj nagrađen Srebrnim medvedom za režiju. Poput “Avra” i u svom novom filmu Kaurismaki se bavi temom izbeglištva. U pitanju je priča o ukrštenim putevima finskog putujućeg trgovca i sirijskog izbeglice.

Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 6

Dužina trajanja filma: 98 min

Država/Godina: Finska/2017

Žanr: drama

Glumci: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Simon Al-Bazoon

Režija: Aki Kaurismaki

1. mart – Minsko polje

Tokom Drugog svetskog rata, nemački okupatori su zakopali 1,5 miliona tona mina duž danske obale, kao odbranu za slučaj iskrcavanja savezničkih sila. Nakon kraja rata, hiljade nemačkih ratnih zarobljenika ostavljeno je da deminira obalu.

Filmski vodič od 23. februara do 1. marta 7

Vermaht je, pred kraj rata, u očajanju regrutovao veoma mlade momke i vodnik Rasmusen, zapovednik jedne od zarobljeničkih grupa, teško održava antagonizam prema neprijateljskoj vojsci oličenoj u dečacima dovoljno mladim da mu budu sinovi, angažovanih u operaciji smrtonosnog rizika. “Minsko polje” jedan je od najboljih evropskih filmova poslednjih godina. Našao se i među ovogodišnjim kandidatima za Oskara za najbolji strani film.

Dužina trajanja filma: 100 min

Država/Godina: Danska, Nemačka/2016

Žanr: drama

Glumci: Roland Moller, Louis Hofmann, Joel Basman

Režija: Martin Zandvliet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari