Vek diplomatskih odnosa Švedske i Srbije 1Foto: FreeImages / marmit - Sneza Skaric

Ove godine obeležava se stota godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije, koji nikada nisu bili prekidani, uprkos svim dešavanjima u 20. veku.

Odnosi Švedske i Srbije dobri su i prijateljski i uveren sam da godine odlične saradnje tek predstoje. Dve zemlje ulaze u drugi vek diplomatskih odnosa odlučne da nastave dobru saradnju i još više učvrste stabilne odnose, rekao je ambasador Švedske Jan Lundin.

Švedska snažno podržava Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji i od 2001. godine njena vlada je kroz Agenciju za razvojnu pomoć Srbiji donirala oko 200 miliona evra. Za ovu godinu planirana je 11 miliona evra.

Tokom 2017. godine, ambasada Švedske će organizovati niz aktivnosti u okviru programa „Švedskosrpski 100“. U martu će biti predstavljen program master studija i stipendija „Studiranje u Švedskoj“, u aprilu će pažnja biti posvećena uzgajanju organske hrane u gradskim uslovima, u maju će fokus biti na kulturi za decu a od jeseni pažnja će biti usmerena na savremeni švedski film, književnost i muziku, saopštila je Ambasada Švedske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari