Jemenac iz Gvantanama: Vodite me odavde, u Srbiji kao u zatvoru!

602

Jemenac Mansur Ahmad Sad el Dajfi jedan je od dvojice zatvorenika iz Gvantanama koji su u julu 2016. godine prebačeni u Srbiju. Novinar američkog Nacionalnog javnog radija (NPR) zatekao ga je u malom, skromnom stanu u Beogradu, ali sa “lepim pogledom na grad”. El Dajfi kaže da se u Srbiji oseća kao u zatvoru, pod stalnim nadzorom policije.

Posle 14 godina provedenih u Gvantanamu El Dajfi je slobodan u Srbiji, ali je američkom novinaru ispričao da se i dalje oseća kao da je u zatvoru.

“Kada su me doveli u Srbiju život mi je postao još gori. Potpuno su mi ubili snove. Ne zato što mi se sviđa Gvantanamo, već zato što je moj život postao još gori ovde. Osećam se kao da sam u novom zatvoru”, započinje Jemenac svoju priču.

U Gvantanamu je naučio engleski, ali mu učenje srpskog u Beogradu slabo ide. Kaže da su mu u Srbiji izgledi da se obrazuje, pronađe posao, otpočne društveni život i oženi se – nikakvi jer nosi stigmu čoveka optuženog za terorizam. Bog toga želi da ga prebace u neku arapsku zemlju.

Da bi skrenuo pažnju na svoj slučaj, El Dajfi je u novmebru započeo štrajk glađu, ali ga je u decembru prekinuo pod pritiskom svoje majke sa kojom je u kontaktu.

“Tražim da me premeste u zemlju u kojoj mogu da započnem novi život. To je ono što želim, da osnujem porodicu, završim fakultet i živim kao normalna osoba. To želim u životu. Ništa više”, ističe Mansur.

Pod prismotrom policije

Novinar koji je stigao iz SAD da bi razgovarao sa bivšim zatvorenikom iz Gvantanama kaže da ga je srpska policija ispitivala čim je završio intervju, a da je El Dajfi nestao.

“Dva dana nije odgovarao na telefonske pozive i otvarao vrata od stana. Onda se pojavio u mom hotelu, izgledao je prestavljeno, sa svežom modricom na glavi. Ispričao je da ga prate i da nas sigurno posmatraju u lobiju hotela, zbog čega smo otišli u moju sobu”, napisao je Arun Rat, novinar NPR-a koji je sa El Dajfijem razgovarao u Beogradu.

“Ispričao mi je da su mu dan posle našeg prvog razgovora maskirani muškarci upali u stan i oborili ga na pod. Dok su mu drugi pretresali stan muškarac koji ga je držao vikao je na njega: ‘Ako želiš da ostaneš ovde moraš da držiš jezik za zubima. Lašeš! Igraš igrice”, prepričao je novinar svoj razgovor sa zatvorenikom iz Gvantanama.

Novinaru je ispričao i da mu je poručeno da će ako ne bude ostao u svom stanu biti prebačen na neko mesto koje mu se neće svideti.

Tri kamere u zidu

Rat je otišao iz Beograda, ali je sa El Dajfijem nastavio da održava kontakt putem video poziva. Nekoliko nedelja pre objavljivanja teksta na NPR, El Dajfi je pozvao novinara putem WhatsAppa i pokazao mu kako cepa tapete po svom stanu uzvikujući “Ovo je ludo”.

Pošto je pocepao tapete iz zida je počeo da izvlači žice i tri male skrivene kamere. „Ovo je previše. Snimaju me kamerama u stanu u kom živim“, rekao je novinaru.

Rad piše da su tokom tog video poziva u stan ušli naoružani muškarci čija su lica bila prekrivena maskama. Dajfi je uključio prednju kameru i pustio novinara da na drugom kontinentu posmatra šta se dešava u stanu.

“Muškarac je zahtevao da mu Dajfi preda telefon koji je koristio da snimi razgovor. Dajfi je odbio. Posle prepirke stigle su osobe bez maske koje pričaju engleski”, piše novinar NPR.

“Možete li da mi kažete zašto me posmatrate u mom stanu. Dajte mi jedan razlog, jesam li ja kriminalac”, upitao je Dajfi. Odgovor nije dobio, ali su mu ponovo zatražili telefon. On je odbio i počeo da uzvikuje, “Nisam glup. Pametan sam. I veoma opasan”.

Sprskim policajcima je objasnio da ne želi da živi u Srbiji i da želi da ide u neku arapsku zemlju. Policajac mu je odogovorio da tako nešto nije moguće.

izvor: N1