Pilsel podneo krivičnu prijavu protiv portala "Dnevno"

Hrvatski publicista i novinar Drago Pilsel podneo je krivičnu prijavu protiv portala "Dnevno" zbog govora mržnje, riječki Laburisti su poručili da takvim pisanjem neko želi da Rijeku odvuče na mračno mesto, gde taj grad ne pripada, a snažna podrška Univerzitetu stiže i od studenata.

Riječki Novi list, naime, podseća da je na portalu Dnevno nedavno osvanuo "degutantan i neumesan" tekst "Sprečimo posrbljavanje Riječkog univerziteta te stvaranje SAO Krajine u Rijeci!".

Reč je o tekstu koji je, kako se navodi, izazvao veliko zgražavanje i negodovanje javnosti, a mnogi su, poput Hrvatskih laburista i bivših studenata riječkog Filozofskog fakulteta, svoje negodovanje izrazili i saopštenjima.

Pilsel je podneo krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu protiv Viktora Kodrića, glavnog urednika portala.

U spornom tekstu se tvrdi da u Rijeci postoji Inicijativa "Spasimo Rijeku", koju su osnovali članovi akademske zajednice.

Inicijativa je navodno uputila ovih dana krajnje neprihvatljiv proglas mnogim medijima, naučnicima i univerzitetskim profesorima, u kojem upozoravaju na, kako tvrde, "sistemsko pretvaranje Univerziteta u Rijeci u akademsku SAO Krajinu, odnosno na tiho posrbljavanje", podseća riječki dnevnik.

U proglasu se ta tvrdnja potkrepljuje tezama o tome da će se u martu na Filozofskom fakultetu Riječkog univerziteta zaposliti sin predsednika SNV-a i saborskog poslanika Milorada Pupovca.

Autor proglasa poziva na otrežnjenje i otpor "planskom zaposedanju institucija u gradu Rijeci kojim bi trebalo da se promeni kulturna i politička fizionomija grada".

Pilsel smatra da je tim tekstom glavni urednik portala Dnevno povredio Ustav Hrvatske, u kojem se navodi da je "zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje ili podsticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti".

"Govor mržnje je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj grupi (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njenog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili raspaljivanje već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje", navodi Pilsel u svojoj prijavi.

Tekstom je, navodi dalje Pilsel, povređen i Zakon o medijima, koji izričito zabranjuje da se prenošenjem programskih sadržaja u medijima podstiče ili veliča nacionalna, rasna, verska, polna ili druga neravnopravnost.

"Sigurno je, dakle, da je novinar i urednik Viktor Kodrić pozvao na mržnju prema članovima srpske manjine u RH, prema akademski obrazovanim građanima kao takvima i prema istaknutim članovima Univerziteta u Rijeci. Iz svega navedenog tražim od DORH-a da slučaj ispita jer postoji osnovana sumnja u navedeno krivično delo, i da postupi po Zakonu i po svojoj nadležnosti", naveo je Pilsel.

Na govor mržnje reagovali su mnogobrojni građani, osnovana je i Fejsbuk grupa podrške, a Hrvatski laburisti – Stranka rada saopštila je da je šokirana tekstom objavljenim na portalu Dnevno.

"Još smo više šokirani ponosnim isticanjem da su proglas pisali 'akademski građani', dovoljno ponosni da se takvima proglase, dovoljne kukavice da ne objave ko su. Izražavamo gnušanje nad ovakvim člankom punim govora mržnje, onog za koji se svi vladajući, od predsednice i premijera na dalje, kunu da ne postoji. Rijeka, kosmopolitski grad, koji je simbol tolerancije i naprednog društva različitosti", navodi se u saopštenju Laburista.

Dodaje se da odjednom ksenofobični "akademski građani" žele da povuku Rijeku na neko mražno mesto, gde, kako su poručili, Rijeka ne pripada.

Na ksenofobične tvrdnje reagovali su i bivši studenti Filozofskog fakulteta, kao i ostali građani koju su osnovali Fejsbuk grupu podrške prorektorki Riječkog univerziteta.

U saopštenju bivših studenata Univerziteta u Rijeci, oni snažno osuđuju poruke mržnje i protive se ovakvim i sličnim insinuacijama usmerenim prema građanima Hrvatske.

"Smatramo krajnje nedopustivim da se u hrvatskom medijskom prostoru dopuštaju i distribuiraju poruke kojima se na ovaj način apostrofiraju pojedinci te se implicira njihova nacionalna ili verska pripadnosti. U tom kontekstu pozivamo odgovorne institucije, prvenstveno predsednicu Republike Hrvatske, predsednika Vlade i Sabora kao i Hrvatsko novinarsko društvo, na javnu osudu ovakvog čina", naveli su bivši riječki studenti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво