1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Nauka

Sedam – jednim udarcem!

Brigite Osterat
23. februar 2017.

Svet je obišla vest o otkriću porodice planeta koja kruži oko zvezde Trapist-1. Reč je o sedmorim planetama koje su slične našoj – to je odmah pokrenulo spekulacije o mogućnostima da na njima postoji život sličan našem.

https://p.dw.com/p/2Y8HR
Sieben erdähnliche Planeten um Trappist-1
Foto: NASA/JPL-Caltech

Ovo nije prvi put da astronomi van Sunčevog sistema pronalaze planete slične Zemlji. Ali jeste prvi put da istovremeno pronađu toliko takvih planeta, koje uz to još i kruže oko iste zvezde. Mihael Gijon sa Univerziteta u Liježu je sa svojim kolegama otkrio sedam novih planeta – sve su po veličini slične našoj. „Sve bi mogle imati tečnu vodu na površini, a na njima je moguć i život“, rekao je Gijon.

Planete kruže oko zvezde-patuljka Trapist-1 koja je desetak puta manja od Sunca, dakle, velika je kao Jupiter. Trapist-1 je od nas udaljen 39 svetlosnih godina. On je hladniji od Sunca: „Smatramo da je količina svetlosti za ljudsko oko 200 puta slabija od Sunčeve. to je kao kada na Zemlji prođe zalazak Sunca“, kaže koautor studije Amori Trijo, astronom u Kembridžu. I pored toga, ta zvezda je svetlija od Meseca i na tim planetama je verovatno sasvim toplo, smatra Trijo. Ona emituje mnogo infracrvenog zračenja. Njega ne možemo da vidimo, ali „to je velika količina energije koju bismo osetili na koži“. Trijo smatra da je nebo na tim planetama ružičaste boje.

Za desetak godina ćemo znati više

Niko ne zna kako bi mogla izgledati površina tih planeta, niti njihova klima, pa ni da li na njima ima tečne vode – ili živih organizama. „Ne znamo kako može da nastane život“, rekao je Trijo: „ako nastaje u okeanu, i ako tamo postoje okeani, onda su šanse dobre“. A ako život nastaje negde drugde, onda verovatnoća da tamo postoji zavisi i od toga koliko štetnog zračenja stiže do koje planete. A o tome naučnici trenutno ne znaju ništa.

No, oni žele da sada prouče atmosferu na tim planetama. Pri tome će koristiti teleskop „Džejms Veb“ koji će sledeće godine početi s radom. On će tražiti molekule u atmosferi planeta. Ako naučnici na jednoj planeti nađu metan, kiseonik i ozon, onda je to „ubedljiva indicija da ima života“, objašnjava Dilon. A njegov kolega Trijo kaže: „Možemo očekivati da ćemo već za nekoliko godina znati nešto više o tim planetama. „A za desetak godina ćemo, nadam se, znati i da li na njima postoji život.“

Mlada zvezda

Prva planeta van Sunčevog sistema je otkrivena 1992. Sve jači teleskopi su omogućili da se otkrije sve više takvih egzoplaneta. Minhenska astrofizičarka Barbara Erkolano kaže da postoji oko milijardu planeta sličnih Zemlji na kojima bi- već u zavisnosti od udaljenosti zvezde oko koje kruže – mogla da postoji i voda. No, pomenuti broj će možda biti revidiran. „Otkriće Gijona i njegovih kooperacionih partnera ukazuje da takvih planeta ima mnogo više nego što smo mislili“, napisao je Ignas Snelen iz Lajdenske opservatorije u Holandiji za časopis „Nature“ povodom belgijske studije.

Autori studije naglašavaju i da je ovo prvi put da se neko posvetio posmatranju jedne tako male zvezde kao što je Trapist-1. Drugi naučnici se, tražeći planete, obično koncentrišu na zvezde koje su barem veličine Sunca. Vreme je da se naviknemo na misao da u svemiru postoji mnogo više nego što mislimo, piše Ignas Snelen, i dodaje: „Naravno da je moguće da su autori jednostavno imali sreće, ali to što su na tako malom uzorku našli sedam planeta sličnih Zemlji, ukazuje da Sunčev sistem nije ništa neobično“.

Trapist-1 je vrlo mlada zvezda koja će postojati još najmanje deset triliona godina.