Francuski PSA želi da preuzme Opel

Beta 23.02.2017

Predsednik francuskog proizvođača automobila PSA Karlos Tavares rekao je da želi da ta kompanija stvori "evropskog automobilskog šampiona" kupovinom nemačkog Opela.

Tavares je rekao da je PSA, koja proizvodi Pežo (Peugeot) i Sitroen (Citroen), skoro udvostručio profit prošle godine, i ocenio da bi kupovinom Opela od Dženeral motorsa (General Motors) evropska automobilska industrija bila bitno izmenjena i da bi PSA mogao da preskoči savez Reno-Nisana (Renault Nissan) i dođe na drugo mesto iza nemačkog Folksvagena (Volkswagen).

Tavares je danas u Parizu rekao da je ambicija PSA da kupi Opel i s njim povezani britanski brend Voksal (Vauxhall) zasnovana na izvanrednim finansijskim rezultatima.

PSA, koji je pre tri godine spasen zahvaljujući kineskim investitorima i francuskoj vladi, danas je najavio da će isplatiti dividende prvi put posle šest godina.

Tavares je rekao da bi "bilo lepo" kupiti Opel, ali da to nije "moranje", dodavši da postoji niz razloga za tu akviziciju - mogao bi se poboljšati položaj Opela koji je više godina u gubicima, dok bi bilo prošireno tržište za PSA.

On je rekao da bi PSA kupovinom Opela mogao da proizvodi pet miliona vozila godišnje, čime bi došao na drugo mesto u Evropi iza Folksvagena.

Dženeral motors je pokušavao da poboljša poslovanje Opela koji je poslednji put imao profit na godišnjem nivou 1999. godine.

"Verujemo da postoji mogućnost da napravimo evropskog automobilskog šampiona, kombinacijom francuske kompanije i nemačke kompanije i da ne zaboravimo naše britanske prijatelje", rekao je Tavares, dodajući da misli da bi se time pomoglo Opelu koji gubi milijardu evra godišnje.

On je rekao da bi Opel ostao nemačka kompanija, delom i zbog reputacije Nemačke u automobilskom inžinjerstvu.

Tavares je rekao da će PSA poštovati postojaće sporazume o radu, mada nije isključio smanjenje broja zaposlenih. On je već razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicima zaposlenih u Opelu o preuzimanju koje je iznenada najavljeno prošle nedelje.

Pitanje radnih mesta je posebno osetljivo u kontekstu kupovine Opela s obzirom na izbore ove godine u Francuskoj i Nemačkoj. Očekuje se da će o tom potencijalnom sporazumu danas razgovarati i ministri privrede Nemačke i Francuske.

Predstavnici zaposlenih u Opelu i sindikalni lideri u Nemačkoj su rekli da će insistirati na postojećim radnim mestima i fabrikama, dok najveći britanski sindikat zahteva da vlada zaštiti Voksal.

PSA je prošle godine ostvario profit od 1,7 milijardi evra u poređenju s 899 miliona evra u 2015. godini zahvaljujući smanjenju troškova. Mimo Evrope, gde je PSA ostvario odlične rezultate, Tavares je rekao da je njegova kompanija nezadovoljna gubitkom udela u tržištu Kine, ali da se nada udvostručenju prodaje u Iranu posle ukidanja sankcija toj zemlji.

(Beta, 02.23.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »