Dostupni linkovi

Vučić: Odluka o parlamentarnim izborima do ponedeljka


Aleksandar Vučić sa ćerkom Milicom nakon što je prihvatio kandidaturu za predsjednika Srbije, 17. februara 2017.
Aleksandar Vučić sa ćerkom Milicom nakon što je prihvatio kandidaturu za predsjednika Srbije, 17. februara 2017.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odluka o održavanju parlamentarnih izbora biti doneta najkasnije do ponedeljka.

Vučić je novinarima u Beogradu posle otvaranja Sajma turizma rekao da će ta odluka biti doneta "tokom vikenda, a najkasnije do ponedeljka".

On je kazao da sigurno neće dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da neće dozvoliti da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak zemlje.

Premijer Vučić i kandidat za predsjednika Srbije na predstojećim parlamntarnim izborima izjavio je da će u narednih sedam dana biti izabran tužilac za ratne zločine.

"Propustili smo to (da uradimo) nažalost, ovog puta nećemo", rekao je Vučić.

Od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat tužioca za ratne zločine, to tužilaštvo nema svog prvog čoveka.

Državno veće tužilaca prosledilo je u oktobru prošle godine pre dva meseca Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem su zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković, trenutni rukovodilac Tužilaštvom za ratne zločine Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je 9. decembra prošle godine da će sledeće sedmice biti izabran tužilac za ratne zločine i da je isključiva krivica Vlade što se to još nije desilo. On je i ranije, 10. novembra, rekao da će tužilac za ratne zločine biti imenovan naredne nedelje.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je u izveštaju za prošlu godinu u delu o Srbiji navela da su suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i dalje u blokadi i da je mesto glavnog tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele 2016. godine.

XS
SM
MD
LG