ŠARČEVIĆ: Srbija gradi sopstveni model dualnog obrazovanja
Foto: Kurir Tv

Najpre definisati zakonski okvir

ŠARČEVIĆ: Srbija gradi sopstveni model dualnog obrazovanja

Društvo -

BEOGRAD - Srbija će biti jedna od retkih zemalja koja će u proces uvođenja dualnog obrazovanja ući uz definisani zakonski okvir, kako bi ceo taj proces bio sinhronizovan, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je na okruglom stolu "Obradovanje i tržište rada" rekao da je za rešenje problema nezaposlenosti mladih ljudi neophodno sagledavanje potrebe tržišta rada i države na osnovu kojeg ćemo oblikovati sopstveni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Šarčević je na tribini održanoj na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju naglasio da Srbija mora gledati u zemlje poput Nemačke i Švajcarske u kojima je među nezaposlenima najmanje mladih ljudi, ali da ne može slepo prepisivati taj model, već graditi sopstveni.

"Mi ćemo biti jedna od retkih zemalja koji će u proces uvođenja dualnog obrazovanja ući uz definisani zakonski okvir, kako bi ceo proces bio sinhronizovan", rekao je ministar.

Šarčević je istakao da je najvažnije omogućiti mladim ljudima da sa 15 godina imaju posao i zaradu, ali istovremeno im ostaviti mogućnost za usavršavanje i dalje obrazovanje, sve do doktorata.

"Nije realno da svi budu majstori, ali ni da svi budu doktori nauka. Potrebno je edukovati decu i roditelje da shvate da svrha učenja nije diploma već posao", poručio je ministar.

Statistika govori da je jedan od osnovnih problema Srbije nezaposlenost mladih ljudi. Skoro polovina njih nema posao, 20 odsto njih čeka na posao godinu dana a čak 20 odsto njih ni ne traži posao.

" Za kratko vreme mnoge privrednike smo motivisali da krenu u saradnju sa srednjim školama, a sa druge strane i mnogi fakulteti su se uključili u dualno obrazovanje", naglasio je ministar.

On je dodao da se istovremeno radi na šest zakona i da je ideja da sve bude završeno do juna, kako bi od septembra, od naredne školske godine imali potpuno novi milje u obrazovanju.

"Onda bi 2018. godini prosveta mogla da aplicira u budžetu sa značajno većim novcem", naglasio je ministar i dodao da se analizira gde sistem gubi, prave se uštede kroz preraspodelu viškova, kroz racionalnu upotrebu viška prostora.

Kako kaže sa premijerom Aleksandrom Vučićem je razgovarao o tome da novac koji prosveta uštedi bude dodatni budžet i da se tako obezbedi da u novoj raspodeli povećanja plata, prosvetari od ušteđenog novca dobiju dodatno povećanje.

Šarčević je naglasio da je zakonodavni okvir najvažnija priča u obrazovanju i da će raditi na tome da se to do juna sperovede u delo."Nemam nameru da sedim i izigravam čuvara plaže u zimskom periodu. Ako ne mogu da sprovedem ni reforme ni zakone, baviću se onim čime sam se bavio do sada ", naglasio je ministar.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić istakao je da taj fakultet nastoji da osposobi studente da po okončanju studija budu spremni za posao.

U diskusiji o prevazilaženju neusklađenosti formalnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada učestvovali su direktori mnogih srednjih škola iz cele Srbije.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović kaže da su otvorene dve teme da je dualno obrazovanje približavanje srednjih stručnih škola potrebama tržišta rada, a druga tema je obrazovanje za preduzetništvo.

"Te teme se često mešaju iako su drugačije. Prva je da se stvore praktična znanja koja mogu da se koriste u privredi, a druga se bavi razvojem svesti i omogućavanjem učenicima da se upoznaju sa preduzetništvom i znaju šta to znači - bez obzira da li će biti preduzetnici ili ne", pojasnila je Obradović Jovanović.

To se postiže, kako kaže, kroz simulaciju učeničkih kompanija da đaci imaju mogućnost da se oprobaju i i saznaju koliko je to kompleksan posao.Obradović Jovanović je naglasila da se zahtevi tržišta ne mogu statički posmatrati u 21 veku.

"Na osnovu potreba naše privrede mogli bi da zatvorimo pola škola, ali sa druge strane bitno je razumeti da živimo u veku promena, da se nova zanimanja javljaju svakog dana", pojasnila je ona.

Ključni zadatak obrazovnog sistema, kako kaže, u novim okolnostima je da napravi kod velikog broja deca stav, svest i razumevanje da nauče da uče i da budu spremni stalno da uče.

"Ne možemo napraviti sistem koji je optrimalan, moramo imati razumevanje da je neophodno stalno usavršavanje i sistem koji će omogućiti prekvalifikacije, dokvalifikacije, neformalno obrazovanje", zaključila je Obradović Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track