I penzioneri mogu da budu žiranti za kupovinu stana

S. M.

23. 02. 2017. u 14:30

Najstariji građani mogu da budu jemci za zajmove i tako pomognu deci prilikom kupovine nekretnine. Jedino su ograničeni godinama i visinom penzije. Jamče kod nabavke auta

И пензионери могу да буду жиранти за куповину стана

PENZIONERI mogu da budu žiranti svojoj deci za sve kredite, ali su ograničeni godinama i visinom penzije. Većina banaka više ne zahteva jemce za zajmove, ali ima još onih koji insistiraju na tome, ukoliko procene da klijent nije dovoljno sposoban da otplaćuje rate.

To se pre svega odnosi na one koji imaju mala primanja ili im se ugovor za posao obnavlja na godinu dana. Takođe, za stambene kredite, osim supružnika i roditelji/penzioneri mogu da budu jemci.

Građani sa penzijama mogu da budu žiranti do 68. godine života. Najčešće su jemci svojoj deci za gotovinske i auto kredite, ali ima i onih koji garantuju za otplatu stambenih kredita.

- Ima mnogo mladih penzionera koji su već sa 58 ili 60 godina u penziji i oni mogu da budu žiranti narednih 18 ili 20 godina. Uz to, ako imaju dobra primanja, a znamo da ima prinadležnosti i od 60.000, 70.000 pa i 80.000 dinara, lako mogu da pripomognu deci. Veoma su traženi penzioneri koji su ostvarili penziju u inostranstvu. Oni i sami mogu da koriste veće iznose kredita - kažu u jednoj stranoj banci koja posluje u Srbiji.

Banke veoma rado odobravaju zajmove najstarijim građanima, ali im takođe dozvoljavaju da budu žiranti, jer su oni najbolje platiše i najrevnosnije izmiruju svoje obaveze. Uz to imaju redovna primanja, koja ne kasne. Zbog toga banke više i ne gledaju na godine. One nude osiguranje za same penzionere koji se zadužuju.

- Svaka banka, pre svega privatna, može da proceni i odluči kome će dati kredit - ističu bankari. - Penzioneri, bez obzira na godine, mogu da podrže svoju decu koja se zadužuju. Statistički gledano oni mogu da obole ili da umru, ali se to može dogoditi i mladim klijentima. Svuda u svetu penzioneri su ravnopravni klijenti sa ostalima.

TELEVIZORI DO 100 MESECI OTPLATE

SVE je više penzionera koji uzimaju kredite za svoju familiju, čiji članovi nisu kreditno sposobni. Takođe im kupuju razne aparate od televizora do šporeta, ali i automobile. I najstariji mogu da otplaćuju zajmove na duže rokove - čak od 84 meseci, a kod nekih banaka i na 100 meseci. Garant za njih je osiguranje kredita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kole

24.02.2017. 09:49

U pauzi izmedju trazenja po kontejnerima, mogu da budu ziranti. Ovo je neki crni humor. U pauzi izmedju cvokotanja od zime, u kucama bez grejanja.