Bakir tužio Srbiju a minirao Bosnu!

E. V. N.

23. 02. 2017. u 14:24

Samozvani agent BiH podneo Hagu zahtev za reviziju presude protiv naše zemlje bez odobrenja Predsedništva BiH . Ivanić: Ovo je vrhunac vaninstitucionalnog delovanja, od Dejtona nezabeleženo

Бакир тужио Србију а минирао Босну!

SAMOZVANI agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, Sakib Softić, predao je danas u Hagu zahtev za reviziju presude protiv Srbije, i to bez odobrenja Predsedništva u Sarajevu!

Ovim jednostranim činom "bosanski lonac" doveden je do tačke ključanja, a prethodio mu je nonsens nezapamćen u postdejtonskoj BiH. Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović napustio je sednicu ovog tela, na kojoj je razmatran zahtev za obnovu tužbe, želeći da izbegne politički poraz pošto je bilo očigledno da odluka neće proći.

Po oceni predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, današnja sednica ovog tela bila je jedan od poslednjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije, ali je sada veliko pitanje šta će uslediti.

- Ovo se još nije desilo u postidejtonskoj BiH! Ne branim ja Srbiju već institucije BiH - poručio je on nakon što je ostao sam u sali Predsedništva u Sarajevu, jer je posle Izetbegovića, sastanak napustio i hrvatski član Dragan Čović.

Kako je objasnio Ivanić, Izetbegović nije bio za izjašnjavanje o podnošenju zahteva za reviziju, već je sednicu napustio, što je potom uradio i Čović.

- To znači da odluka o podizanju revizije nije doneta. Ovakav dnevni red je nosio rizik, mogli su da me preglasaju, ali sam smatrao da je potrebno da se stvari vrate u institucije. To nije uspelo, a i taman i da Softić ima legitimitet da podnosi tužbu, ne može jedan čovek sam da odlučuje o stvarima koje imaju duboke implikacije po državu. Bojim se da smo ovim ušli u ozbiljnu krizu.

Posle napuštanja sednice Izetbegović je izjavio da neće odustati od prava BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima.

- Raniji sazivi Predsedništva doneli su sve relevantne odluke u vezi sa presudom. Jedina pravna odluka o kojoj se danas moglo diskutovati je pozicija agenta BiH. Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu i tu se radi o klasičnoj zameni teza. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove - rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, sve odluke Predsedništva treba prethodno da prođu Sekretarijat Predsedništva, što danas nije bio slučaj, pa je to bio razlog da napusti sednicu. On je negirao da je u vezi sa revizijom delovao vaninstitucionalno, ističući kako radi "po Ustavu i zakonima BiH."

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da je Izetbegović odlučio da napravi totalnu krizu, od koje će najveću štetu imati BiH.

PIK: SUZDRŽATI SE OD JEDNOSTRANIH POTEZA

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIK) u BiH izrazili su danas zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.Kako je navedeno u zajedničkoj izjavi, oni su izrazili zabrinutost zbog mogućih posledica koje bi to moglo ostaviti na funkcionisanje Predsedništva, parlamenta i Saveta ministara BiH i pozvali da se krene ka poboljšanju celokupne političke atmosfere u zemlji.

“Svi politički lideri treba da se suzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju bh. ustava, institucija i vladavine prava”, navedeno je u izjavi.

Ovaj deo izjave nije podržao turski ambasador u BiH.

U zajedničkoj izjavi još se kaže da su ambasadori Upravnog odbora PIK-a svesni patnji koje su uzrokovali genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji.

“Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduslovi da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u poslednje dve decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama”, ističe se u zajedničkoj izjavi.

- Jasno je da Predsedništvo nije donelo odluku o reviziji i da ne postoje formalnopravni osnovi za njeno pokretanje. Izetbegović uvodi novu praksu ponašanja u zajedničkim institucijama BiH - naveo je Dodik.

Sakib Softić predaje zahtev u Hagu Foto N1


CRNADAK ZA "NOVOSTI": OTIMAJU NAM PRAVA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je za "Novosti" da je danas u Hag stiglo pismo koje je drugim kanalima uputio, povodom podnošenja bošnjačkog zahteva za reviziju.

On je izrazio nezadovoljstvo odnosom ambasadora BiH u Hagu Mirsade Čolaković koja, prema instrukciji Izetbegovića, nije dostavila pismo na ciljanu adresu.

- Nećemo dozvoliti nikome da nam oduzima naša prava i nadležnosti koja nam pripadaju. Nadamo se da se institucije više neće uzurpirati i privatizovati.

MINISTAR PRAVDE NELA KUBUROVIĆ:

NEĆEMO BITI DEŽURNI KRIVCI

Podnošenje zahteva za reviziju tužbe za genocid voljom jednog čoveka, a ne institucije, pokreće pitanje legitimnosti tog zahteva. Verujem da će Međunarodni sud pravde ozbiljno razmotriti da li je nadležan organ BiH podneo zahtev, kao i da li Sakib Softić može da zastupa BiH - saopštila je danas Nela Kuburović, ministarka pravde.

Ona je istakla da je, u skladu sa Ustavom BiH, jedino Predsedništvo ovlašćeno da predstavlja BiH pred međunarodnim institucijama, pa je isključivo nadležno i da donese odluku o reviziji, a koja je u ovom slučaju izostala.

- Srbija će nastaviti da vodi politiku dobrosusedskih odnosa, ali neće sedeti skrštenih ruku i nemo gledati na one koji pokušavaju da naruše njen ugled. Ona nije i neće biti dežurni krivac za sve pokušaje destabilizacije odnosa na Balkanu i neće dozvoliti nikome da je etiketira bez ikakvog validnog dokaza - navela je ministarka.

DAČIĆ: IZETBEGOVIĆ UGROŽAVA STABILNOST

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je potez Bakira Izetbegovića kao duboku suprotnost sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje ističući da se time ugrožava stabilnost BiH, ali i regiona.

- Tim potezom region se ponovo vraća u prošlost, umesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti. Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja, preduzećemo sve mere da zaštitimo svoje i interese srpskog naroda u BiH - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naznačio je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti.

- Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unapredi sveukupne odnose sa BiH - istakao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Alija

23.02.2017. 15:00

Bakire razjedini nam Bosnu...Ali tebi su Englezi rekli da je Bosna muslimanska i da ti odlucujes sve...Koce znati sta ce biti..

naranca

24.02.2017. 16:49

@Alija - Ma to mu je rekao onaj debeli novinar Martin Bel,a on nikad I nije bio ceo.

Injac Ranko

23.02.2017. 15:09

Mladene Ivanjicu doslo je vrijeme da se malo podmetnu leđa za Republiku Srpsku, a ne samo da se profesorski sa njima raspravlja.Ne moze Dodik sve iznjeti na svojim plecima.Nisi ti pobjedio na izborima da se odradi mandat do penzije.

Дучићев

23.02.2017. 15:35

Referendum!?Dok Srbi ukapiraju da Bakir Izedbegovic ne zeli sa drugim nacijama zajedno da zivi u savezu,razlaz je jedino resenje!? Ne mogu da shvatim posle ovoga da molimo Muslimane za zajednicku BiH!

Ђура Змај

23.02.2017. 15:47

Ееј Бакире, Бакире Бошњаче, а некад си био Муслиман, па пре тога муслиман, пре Шамца ђедови су Ти били Београђани - Ее мој Бакире, шта ли ћеш бити.?1

donkizele

23.02.2017. 16:20

Agresiju su izvrsili muslimani i hrvati nad srpskim narodom. Da podsjetim: ko je ubio koga na krvavoj svadbi u Bas Carsiji?

naranca

24.02.2017. 16:44

@donkizele - @donkizele Pa dobro.Mislili su da ce brzo pobediti.Do nove godine........................itd

zoran

23.02.2017. 17:18

A ko je izvršio agresiju nad Srpskim stanovništvom u Tuzlanskom kantonu. Potpeć, Smoluća i sva Srpska sela su sravnjena sa zemljom. Tri mjeseca u okruženju, bez hrane i električne energije. Bez medicinski usluga, 7000 hiljada, staraca, žena, djece, pod kišom granata. Sedamdesetero izginulu. Nikad niko nije odgovarao za te zločine.

prellee

23.02.2017. 19:01

Oni nikad nisu KRIVI, toliko su koperativni i napredni.Sve je ovo apsurd Bosne, izaziovu krizu a onda idu u drugu krajnost,mi je ne izazivao!Razvlačenje pameti i totalno ludilo onog koji izjavljuje.Normalan takvog ne može shvatiti.Nema više donacija, treba se nekome navaliti na grbaču.Da sarađiva, pravi mostove, puteve neće, a hoće HLJEBA bez motike.Neće saradjivati, raditi, nego samo PODMEČE klipove. Kad će već jednom odrasti i progledati, šta to oni rade, šta nude, koliko razumiju druge..

мрсимуд

23.02.2017. 22:31

Браво Бакире, само тако настави, наш си човек. Најбоље је када човек ради сам против себе без да га ико дира, а нарочито ако Ви имате неког интереса од тога. То је најкраћи пут за пролазак кроз оно што мора да буде. Добре комшије и на заједничку "кахву".

Braco

24.02.2017. 15:32

Bakir je skontao da u ovom trenutku gubi tlo pod nogama I da je jedino rjesenje za njega da povuce ovakav potez kako bi dobio na popularnosti kod Muslimanskog birackog tijela. A oni opet ne vide da ih on void ka ponovnom ratovanju I pogubljenju jer ovaj put ne vjerujem da ce im Klintonovi doci u pomoc a I NATO se jedva drzi jer ga Rusija handra kako hoce. On jedino moze opstati u potpunom haosu I napetom stanju.