Obnova spomenika

M. A. K.

23. 02. 2017. u 14:56

Vladan Vukosavljević na konferenciji u Tirani

Обнова споменика

Vukosavljević i Mirela Kumbaro Furdži

NA sastanku sa hrvatskom ministarkom Ninom Obuljen Koržinek, tokom redovne godišnje Konferencije saveta ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope u Tirani, naš ministar Vladan Vukosavljević je, povodom nastavka rada Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, skrenuo pažnju hrvatskoj strani da bi trebalo više da ulaže u obnovu spomenika kulture u koje se vraćaju kulturna dobra.

Na plenarnoj sednici ministar Vukosavljević istakao je da bi se kroz preventivno delovanje i nedvosmislenu politiku saradnje sprečilo devastiranje spomenika kulture, krađa umetničkih predmeta i sistematsko uništavanje različitih kultura, i to počevši od sređivanja stanja u sopstvenim državama, kontinuiranog rada na očuvanju nasleđa i podrške nominacijama spomenika kulture za stavljanje na Uneskovu listu.

Ministar Vukosavljević potpisao je s ministarkom kulture Albanije Mirelom Kumbaro Furdži Program kulturne saradnje za period od narednih pet godina.


LUBARDA

VUKOSAVLjEVIĆ je imao bilateralne sastanke sa ministrom kulture Crne Gore Jankom Ljumovićem. Dogovoreni su zajednički projekti u oblasti stvaralaštva, kao i zajedničko obeležavanje 120 godina od rođenja Mila Milunovića i 110. godišnjice rođenja Petra Lubarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije