Pravo na smrt: Žena sa poremećajem ishrane umrla pošto joj je sud dozvolio da ne jede

Milan Ivanić / Novosti online

23. 02. 2017. u 15:07

Žena sa ozbiljnim poremećajem ishrane, kojoj je sud priznao pravo da odbije prinudno hranjenje pre tri meseca, preminula je od posledica neunošenja hrane u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi

Право на смрт: Жена са поремећајем исхране умрла пошто јој је суд дозволио да не једе

Ilustracija

Žena sa ozbiljnim poremećajem ishrane, kojoj je sud priznao pravo da odbije prinudno hranjenje pre tri meseca, preminula je od posledica neunošenja hrane u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi.

Ona je patila od raznih poremećaja ishrane većinu svog života i borila se da odbije prisilno hranjenje putem cevčice, navodi Si-En-En.

Sudija Paul Armstrong je ženi, kojoj su u američkim medijima navedeni samo inicijali A. G. dozvolio pravo na "život bez medicinske intervencije".

"Drago mi je da je moja klijentkinja konačno u miru, ali me rastužuje da moderna medicina, ljubav, podrška porodice, bez obzira na sve napore nisu bili u stanju da joj pomognu da prevaziđe bolest," izjavio je njen advokat.

Njena pravna bitka je počela kada je staratelj, koga joj je sud dodelio, tražio dozvolu da je premesti na palijativno zbrinjavanje umesto da bude primorana da koristi cev za hranjenje. Država se protivila ovom predlogu, tvrdeći u pravnom podnesku da bi se ovim "u suštini, dozvolilo da A. G. umre."

Prema sudskim dokumentima, žena je imala anoreksične misli još od svoje pete godine, a imala je samo 27 kilograma kada je primljena u bolnicu u svojoj 29. godini.

Njen advokat je izjavio da nije želela hranjenje kroz cev jer "nije želela da se ugoji".

Ovo bi mogla da bude prekretnica u američkom pravnom sistemu i jedan od prvih koraka da se prizna pravo na samoubistvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije