Svet

0

Izetbegović: Ne izazivam ja krizu u BiH i regionu, već su to učinili oni koji su izvršili agresiju

Autor: JU

Izvor: Beta

Izetbegović: Ne izazivam ja krizu u BiH i regionu, već su to učinili oni koji su izvršili agresiju

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. Radi se o klasičnoj zameni teza. Krizu su izazvali oni koji su izvršili agresiju, oni koji po zločincima nazivaju studentske domove, oni koji odlikuju presuđene ratne zločince", kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

On je naveo da se revizija presude odnosi na dešavanja od pre dve decenije, zbog čega ga čude reakcije vlasti u RS i Srbiji.

"Začuđuje poistovećivanje vlasti u Srbiji i RS sa režimom Slobodana Miloševića, koji je te zločine počinio", rekao je Izetbegović novinarima.

On je potvrdio da je napustio današnju vanrednu sednicu Predsedništva BiH jer je predsedavajući Predsedištva BiH Mladen Ivanić direktno na sednici pokrenuo pitanje podnošenja zahteva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Hagu povodom tužbe BiH protiv Srbije.

Po njegovim rečima, sve odluke Predsedništva BiH treba prethodno da budu pripremljene, odnosno da prođu Sekretarijat Predsedništva što se nije desilo i to je bio razlog da napusti sednicu. Isto je potom učinio i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

Izetbegović je kazao da je pokretanje postupka za reviziju presude MSP "deo procesa" koji traje 23 godine, dodavši da je Sakib Softić agent BiH već 15 godina i da on nije želeo da učestvuje u zaustavljanju tog procesa.

Prema njegovim rečima, odluku o pokretanju tužbe BiH protiv Srbije, podnete još 1993. godine, kao i legalitet agenta BiH pred MSP koji je imenovan 2002. godine, do sada niko nije osporio.

"Ja ću ustrajati na pravu BiH da traži pravdu i istinu na domaćim i stranim sudovima", kazao je on i dodao da bi eventualnim izlaskom iz vlasti srpskih predstavnika bili pogođeni svi nivoi vlasti i svi građani u BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH negirao je da je u vezi sa revizijom presude delovao vaninstitucionalno, ističući kako on radi "po Ustavu i zakonima BiH".

Odgovarajući na pitanje da li agent BiH pred MSP Sakib Softić ima legitimitet, Izetbegović je kazao da on nije pravnik i da će o tome, kao i samom zahtevu za reviziju odlučivati Sud u Hag.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR