Centar za žrtve silovanja: Nasilje često prethodi zločinu

Lj. PRERADOVIĆ

23. 02. 2017. u 15:50

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo "Betanija" u Novom Sadu nedavno otvoren Centar za žrtve silovanja. Lane je zbrinuto deset žena pod sumnjom da su silovane, a u januaru još tri pacijentkinje

Центар за жртве силовања: Насиље често претходи злочину

Društvo se sve otvorenije suprotstavlja nasilnicima u porodici

ZA samo nedelju dana u januaru Centar za žrtve seksualnog nasilja u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, popularnoj "Betaniji", imao je tri pacijentkinje za koje se sumnja da su bile silovane.

U posebnoj prostoriji porodilišta žrtve su pred stručnjacima ispričale svoje viđenje traumatičnog nasilja nad njima, da bi potom odmah o svemu bili obavešteni tužilaštvo, policija, Centar za socijalni rad, odnosno sve nadležne institucije uključene u rad nedavno osnovanog centra.

Ističući da je zdravstveni segment samo jedna karika u lancu institucija, uključenih u borbu protiv porodičnog i rodnog nasilja, profesor dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo, navodi da je cilj pilot-projekta Centra za žrtve seksualnog nasilja da se objedini aktivnost svih službi koje mogu da pomognu samoj žrtvi, a počinilac nasilja što pre otkrije i privede pravdi.

Nosilac projekta "Zaustavi-zaštiti-pomozi-snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini" je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Uloga centra je da sinhronizuje rad različitih službi, čiji je zadatak da se pozabave ovom vrstom krivičnog dela, a pored ginekologa, psihologa, MUP i pravosuđa, u sve to su uključene i organizacije žena.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo, kao jedina tercijarna zdravstvena ustanova u Vojvodini, i u proteklom periodu vrlo tesno je sarađivala sa policijskim inspektorima, koji se bave krvnim i seksualnim deliktima - kaže prof. dr Vejnović. - Sarađujemo i sa Institutom za sudsku medicinu, gde se uzimaju i obrađuju uzorci u slučajevima kada postoji sumnja da je žrtva silovana.

POREMEĆAJ ZDRAVLjA U EDUKACIJI studenata ukazuje im se i na sklonost činjenja nasilja kao oblik poremećaja zdravlja čoveka, što je u domenu psihijatrije. - I uloga ginekologa i akušera je veoma značajna, jer žrtve budu upućene u našu ustanovu radi tretmana od posledica silovanja - navodi prof. dr Vejnović.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, prošle godine u "Betaniji" su imali deset pacijentkinja kod kojih se sumnjalo da su silovane, pa su po nalogu policije obavljena veštačenja.

- Žrtve seksualnog nasilja su često žene, koje su kidnapovane i žrtve su trgovine ljudima - predočava prof. dr Vejnović. - U proteklih deset godina u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno više od 300 žena, a 33 u prošloj godini. To je za nas kao društvo i zdravstvene radnike, pre svega ginekologe i akušere, znak da moramo da pomognemo žrtvama, jer na osnovu podataka dobijenih na edukativnim seminarima, većina zločina je bila povezana sa nasiljem.

Obukom za pomoć žrtvama biće obuhvaćeno više od 1.800 lekara, sestara, psihologa i socijalnih radnika.

SARADNjA SA ŠVEDSKOM POLICIJOM

GOVOREĆI o dugogodišnjoj saradnji švedske i srpske policije u slučajevima nasilja u porodici i krivičnim delima iz oblasti polnih sloboda, prof. dr Vejnović ističe da su uložena značajna sredstva u efikasnije otkrivanje počinioca i uz pomoć savremene opreme i metodologije detaljno obradi mesto zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije