');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Svi Trampovi ŠAMARI SRBIJI

Za samo dva-tri meseca splasnula je euforija među građanima Srbije povodom izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, pa se od “Trampe Srbine” stiglo do maltene “Trampe izdajico”, budući ne ne pokazuje naklonost Srbiji, naprotiv.

Donald Tramp Foto: Olivier Douliery / EPA;
Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Olivier Douliery / EPA;
Donald Tramp

Od inicijalne ideje u usijanim srpskim glavama po kojoj će nas Tramp spasiti jer je “balkanski zet”, koji gaji simpatije prema Srbiji i dopisuje se ljubazno sa šefom države, za krako vreme došlo se do nečaga sasvim drugačijeg.

Deo javnosti očekivao je da će Tramp, u najmanju ruku, Srbiji vratiti Kosovo.

Međutim, ispostaviće se vrlo brzo da se politika SAD prema Srbiji ne menja, da se neguju dobri odnosi, podržava se evropski put, ali jedna stvar je ostala sasvim ista kao i pre dve, pet, deset i više godina - Kosovo je sa stanovišta SAD nezavisna država.

Nerazumevanje i neodgovornost

Takav stav su demonstrirale sve ranije američke administracije, a tim putem je nastavila i aktuelna sa Donaldom Trampom na čelu.

Dušan Janjić
Foto: EuroBlic / RAS Srbija
Dušan Janjić

- Mislim da je ovde u pitanju jedno nerazumevanje i neodgovornost jer je kod nas na sceni nerazumevanje sveta u kome živimo. Naši političari svesno manipulišu svime što se dešavalo u prošlosti, a ima malo i tog udvoričkog mentaliteta da se pojedinci dodvore novom “vladaru” - kaže za “Blic” politički analitičar Dušan Janjić.

Predsednik ne menja strategiju

Kako navodi, kod nas ljudi nisu svesni toga da predsednik SAD, ko god on bio, ne može da menja državnu strategiju i da je on samo jedan od činilaca u čitavoj priči.

Foto: us-marine-corps-sgt-craig-j-shell / Wikipedia

- Kod nas su prespavali period od 2014. do dolaska Trampa kada je u SAD urađena reforma sistema odbrane i utvrđene nove strategije. Tramp je na čelo SAD došao na krilima vojske i velikih koropacija. Verujem da će inistirati na dovršavanju pitanja Kosova, formiranju vojske Kosova, da će se otvoriti i pitanje ulaska u NATO - priča Janjić, uz opasku da će zbog sasvim suprotnih očekivanja na kraju ispasti “da nas je Tramp izdao”.

Ovo su dosadašnji potezi Trampove politike prema Srbiji.

Slikali se Tramp i predsednik kosovske skupštine

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Vašingtonu imao sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Kadri Veselji i Donald Tramp
Foto: Kadri Veseli / Facebook
Kadri Veselji i Donald Tramp

- Kosovo je blagosloveno jer ima podršku Amerike. Dobio sam potvrdu da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo, ovo je večni savez - napisao je on, priloživši i zajedničku fotografiju kao “dokaz” dobrih odnosa.

Čestitke nezavisnom Kosovu

Predsednik SAD Donald Tramp je pre nekoliko dana kosovskom kolegi Hašimu Tačiju čestitao godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U tom pismu kazao je da se partnerstvo između SAD i Kosova oslanja na zajedničkim vrednostima i interesima.

Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija

- Budućnost suverenog, multietničkog i demokratskog Kosova zasnovana je na stabilnom regionu Balkana, prosperitetnom i u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu - naveo je Tramp.

Kosovo da bude članica Ujedinjenih nacija (UN)

SAD veruju da međunarodna zajednica treba da prizna da je Kosovo načinilo velike korake od proglašenja nezavisnosti, rekla je nova američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

Niki Hejli
Foto: Tanjug/AP
Niki Hejli

Ona je navela da Kosovo zaslužuje da zauzme mesto koje mu pripada u međunarodnoj zajednici, uključujući i punopravno članstvo u UN.

Ministar odbrane SAD: Kosovo da formira vojsku

Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis je krajem januara rekao da pre smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu, kosovske snage moraju da dobiju mandat za odbranu zemlje.

Džejms Matis
Foto: Public domain / Wikipedia
Džejms Matis

Matis je na saslušanju u Kongresu 12. januara između ostalog rekao da “sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu” i da je to “pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta”.

Kosovo za Krim

Svetski i domaći mediji već neko vreme spekulišu da bi moglo da dođe do dogovora između američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putika kada je u pitanju priznavanje otcepljenih teritorija.

Foto: Reuters, Profimedia / RAS Srbija

Naime, spekuliše se da bi Tramp “tiho” mogao da prizna pripajanje Krima Rusiji, u zamenu za, između ostalog, priznavanje nezavisnog Kosova.

Trampov savetnik o NATO bombardovanju: Srbi znali svaki korak

Predsednik Tramp je pre nekoliko dana imenovao generala američke vojske Herberta Rejmonda Mekmastera za novog savetnika za nacionalnu bezbednost koji se u jednoj od mnogobrojnih analiza koje je objavio, bavio i učešćem američke vojske i NATO-a u sukobima na Balkanu.

Herbert Rejmond Mekmaster
Foto: Tanjug/AP
Herbert Rejmond Mekmaster

O ratu u Bosni kaže da su bosanski Srbi bili brutalni, ali i to da je SAD obučavala i opremala hrvatske i muslimanske snage koje su se protiv njih borili. Naveo je i da su vojni planovi za bombardovanje Jugoslavije pravljeni od maja 1998. godine do marta 1999., ali i da su Srbi znali poteze NATO-a zahvaljujući špijunima.

Sankcije Miloradu Dodiku

Sankcije koje su poslednjih dana predsednikovanja Baraka Obame uvedene predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, Trampova administracija je produžila.