FIZIČKO POSTAJE OBAVEZNO: Prvo vežbaju deca, a onda i roditelji - iKragujevac


Vesti

Od marta će svi osnovci nižih razreda svakog dana obavezno vežbati 15 minuta, najavio ministar prosvete.

Ministarstvo prosvete započelo je akciju uvođenja svakodnevnog petnaestominutnog obaveznog časa fizičkog vaspitanja u nižim razredima svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji.

Cilj je prevencija lošeg fizičkog stanja, deformacija kičme, gojaznosti i neaktivnosti najmlađih učenika. Početak akcije „Pokrenimo našu decu“ ozvaničen je juče.

U pitanju je program motivacije dece da se tokom dana što više izlažu fizičkim vežbama. To ne mora biti u sali za fizičko, već se te vežbe mogu raditi i na stolici, pored klupe, napolju... Nekoliko meseci smo pripremali te aktivnosti kako bi se smanjila učmalost dece, jer i najmlađi danas pate od gojaznosti, imaju krivu kičmu, ravne tabane... - izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Dodaje da deca moraju biti motivisana da se što više kreću i bave sportom.

- Ova akcija ima dvojaku funkciju. S jedne strane, deca vole da uče i da se druže uz časove fizičkog. Ovakve pauze u časovima delovaće rasterećujuće na učenike, koji veći deo dana provode u klupama. S druge strane, ovo je odlična prilika da profesori fizičkog, pored svoje stručnosti, pokažu i sposobnost improvizacije, te i spajanja ove discipline s drugim školskim predmetima - dodao je Šarčević. On je dodao da je s Ministarstvom zdravlja dogovoreno da se u okviru fizičkog vaspitanja uvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove fizičko i zdravstveno vaspitanje.

- Bilo je pokušaja da se formira i predmet zdravstveno obrazovanje i da u škole uđu i lekari. Mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni, da se to uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici - naglasio je Šarčević. Osnovnim školama širom Srbije već je poslat plan i program predstojećih aktivnosti, a do kraja sledeće nedelje imaće i sva potrebna sredstva da ovu akciju sprovedu u delo. Kompanija „Knjaz Miloš“ najavila je i doniranje kreativnih materijala za vežbanje i stručnu podršku iz naučnih, prosvetnih i medicinskih oblasti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu