Dostupni linkovi

Ivancov nakon sjednice PIC-a: Usvojena zajedničku izjavu, Turska dijelom suzdržana


Vijeće za implementaciju mira u BIH (PiC)
Vijeće za implementaciju mira u BIH (PiC)

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov obratio se medijima ispred zgrade OHR-a,a nakon održane sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

On je kazao da je PIC usvojio zajedničku usaglašenu izjavu Vijeća za implementaciju mira, a koja se odnosi na izražaj zabrinutosti stanjem u Bosni i Hercegovini. Izjava još nije saopćena javnosti.

"Svako od nas vidi ovu izjavu drugačije, ali mi smo odlučili da je zajednička izjava važnija od nacionalnih stavova. Za nas je najbitnije da ona bude kratka i da odražava stanje u Bosni i Hercegovini", rekao je Ivancov.

Ivancov je dodao da je u PIC-u bila zastupljena razlika među ambasadorima, konkretno kada je u pitanju stavka o pozivanju na ne donošenje jednostranih odluka. Prema njegovim riječima, ambasador Turske se suzdržao od pristanka na usvajanje tog paragrafa.

Kako je rekao ambasador Ruske Federacije u BiH, u tekstu izjave izražena je zabrinutost tekućim stanjem u Bosni i Hercegovini i negativnim okolnositma koje bi mogle utjecati na funkcionisanje državne vlasti.

"Pozvali smo predstavnike vlasti da ne donose jednostrane odluke i da se djeluje na osnovu kompromisa i dijaloga", zaključio je Ivancov.

Sjednicu PIC-a je zatražio ruski ambasador zbog novonastale situacije u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

XS
SM
MD
LG