Dodik: Izetbegović se odlučio za totalnu krizu

Dešavanja u Predsedništvu BiH jasno su pokazala da nije donesena odluka o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, istakao je predsednik RS Milorad Dodik, ocenivši da je Bakir Izetbegović izazvao krizu koja dugo neće biti rešena, a od koje će štete imati BiH.

Dodik je rekao da je očigledno da je Izatbegović odlučio da napravi totalnu krizu, ali mora biti svestan da ne postoje formalno-pravni osnovi za pokretanje revizije.

Zahtev za reviziju presude Dodik je ocenio kao čin agresije prema Srbiji i srpskom narodu u celini. "Za nas je to nedopustivo pogotovu što se pokušava predstaviti da se to radi u ime BiH u kojoj smo i mi jedna trećina", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS će pokušati da nađe rešenje za BiH. "Potrebno je da se uspostavi BiH u kojoj se nikada neće desiti da jedan u ime drugih odlučuje. Mislim da će doći do blokade organa, jer ih je Izetbegović već blokirao na ovaj način, dodao je Dodik.

"Bez obzira na razloge Izatbegovića, jasno je da on ulazi i uvodi novu praksu ponašanja u zajedničkim Institucijama BiH. Sada je onima koji iz Republike Srpske govore o tome kako se ne treba ponašati, ovako ili onako, jasno da Izatbegović ne okleva da izađe iz svih institucija i sistema onda kada njemu to odgovara", naveo je Dodik.

U Sarajevu je danas održana vanredna sednica Predsedništva BiH, na kojoj je to kolektivno telo trebalo da se izjasni o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali je sednicu najpre napustio Izetbegović, a potom i hrvatski predstavnik Dragan Čović.

Predsedavajući Mladen Ivanić je konstatovao da je sednica Predsedništva održana, ali da na njoj nije doneta odluka o tom zahtevu.

Prema Dodikovim rečima, današnja događanja su sasvim nov sled događaja.

"Što se same revizije tiče, sve je potuno jasno. Ja sam uveren da je Bakir Izatbegović izazvao takvu krizu u BiH koja se dugo neće rešiti, i najviše će štete imati BiH, za koju se on zalaže", ocenio je predsednik Republike Srpske.

"Njegova priča o genocidu i agresiji je potpuna laž, ne mogu Srbi iz Republike Srpske i Federacije i isterani iz Sarajeva biti agresori, niti je počinjen genocid onako kako on zamišlja", dodao je Dodik.

Poručio je da Srpska mora sačuvati jedinstvo u ovom važnom trenutku.

"Republika Srpska mora ostati jedinstvena u ovome i jedinstvo moramo graditi isključivo u činjenici da nam je savršeno jasno da su stalno prisutni napori Bošnjaka, muslimana iz Sarajeva, da načine štetu Srbima u celini, pogotovo Republici Srpskoj", zaključio je Dodik, prenela je RTRS.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво