Najbolja knjiga naprečac ukinuta!

D. BOGUTOVIĆ

23. 02. 2017. u 19:30

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije bez obrazloženja ugasio prestižnu nagradu za najčitanije delo. Dragan Velikić: Uskraćeno mi je priznanje za "Islednika"

Најбоља књига напречац укинута!

IZNENADA, bez ikakve javne rasprave, višedecenijska nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine (koja je u poslednjih deset godina preimenovana u priznanje za "Najbolju knjigu u mrežama javnih biblioteka") - ukinuta je. I to bez ijedne jedine reči objašljenja. Gotovo u stilu onog dečačkog nestašluka: puj pike, više ne važi!

Iz NBS u utorak je medijima poslata lista najčitanijih knjiga u mreži javnih biblioteka u Srbiji u 2016. na kojoj je ubedljivo na prvom mestu roman "Islednik" Dragana Velikića u izdanju "Lagune". Uz listu dat je i ovaj tekst: "Godišnja rang-lista se tradicionalno izrađuje početkom svake godine na osnovu statističke ankete u javnim i opštinskim bibliotekama. Narodna biblioteka Srbije više od 40 godina vodi evidenciju najčešće pozajmljivanih knjiga domaćih autora u mreži biblioteka, dajući svoj doprinos dokumentovanju kulturne klime određenog perioda." Dakle, ni reči o ukidanju nagrade koju su "precrtali" članovi Upravnog odbora NBS u kome su Mihajlo Pantić (predsednik), Vladislav Bajac, Ivana Dimić i Ljubomir Branković. Peti član, umesto Vladimira Kecmanovića koji je podneo ostavku pre nepune dve godine još nije izabran.

Koji su sve bili razlozi za ovakvu odluku za sada ostaje velika nepoznanica. Motive nije želeo da nam objasni ni predsednik ovog tela Pantić, inače univerzitetski profesor i ugledni pisac koji je insistirao da objavimo samo ovu rečenicu: "Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je odluku o ukidanju nagrade".

- Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman "Ruski

prozor", a sada je to "Islednik", i oba puta sam oštećen - kaže Velikić za "Novosti". - Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada. Ideja da Nagradu NBS određuje žiri, a ne čitaoci bila je pokušaj da se diskvalifikuju pisci čije knjige ne pripadaju tzv. ozbiljnoj literaturi što je besmisleno, jer najčitanija knjiga je podatak i o čitalačkoj publici, i čemu onda falsifikovanje da smo umniji nego što jesmo. Ja sam dva puta ispao koletaralna šteta, uskraćena mi je Nagrada NBS za najčitaniju knjigu, međutim, time nije umanjena čitanost mojih knjiga.

S vremena na vreme bilo je kontroverzi povodom pojedinih nagrađenih knjiga i autora pa i nedoumica samih organizatora. Pogotovu kada su u igri za priznanje bili u to vreme "nepodobni" pisci kao što su Dobrica Ćosić ili Vuk Drašković.

Kada su u poslednjih desetak godina čitaoci počeli da se sve više okreću knjigama koje pripadaju takozvanom lakom žanru i pojavila mogućnost da jedan autor i više puta dobije nagradu pravila su promenjena 2006. godine. Inicijator je bio tadašnji upravnik Sreten Ugričić. Prema izmenjenim pravilima sačinjavana je rang-list od 25 knjiga koje su čitaoci najviše tražili u bibliotekama Srbije od kojih je žiri birao najbolju.

Ove nagrade, međutim, više neće biti, iako je letos na sajtu NBS objavljeno da će se dodeljivati po starim pravilima (isključivo glasovima čitalaca), a razlog nismo mogli da saznamo ni od Lasla Blaškovića, upravnika, koji zbog poslova u sredu nije bio u biblioteci, a nije bio dostupan ni telefonom.

PRVIH PET

POSLE "Islednika", koji je dobio 5.160 poena na drugom mestu liste najčitanijih knjiga u bibliotekama u minuloj godini je "Kazna za greh" Jelene Bačić Alimpić ("Laguna") - 4.400. A na trećem "Teslina pošiljka" Vanje Bulića ("Laguna") - 1.630 poena. Na četvrtoj poziciji je "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida ("Laguna") - 1.620, a na petoj - "Osama" Vladimira Kecmanovića ("Laguna") - 1.610 poena.

FILIP DAVID I TOMISLAV NIKOLIĆ

PROŠLOGODIŠNjE uručenje ove nagrade Filipu Davidu za roman "Kuća sećanja i zaborava", na Dan Narodne biblioteke, obeležio je nezapamćeni skandal. David se za govornicom verbalno obračunao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je pokrovitelj ove institucije, rekavši da se "ograđuje od njegovog prisustva, poštujući instituciju predsednika Republike".

GATALICA: ŠTETNA ODLUKA

OVAKVA odluka svakako je štetna naročito ako se uzme u obzir spisak dosadašnjih dobitnika nagrade. Kao jedan od laureata i kao čovek koji je radio u Narodnoj biblioteci svestan sam problema sa kojima se sučeljavala ta nagrada ali je ona bila samo pokazatelj opštih problema u bibliotekarstvu i kulturi pa njeno ukidanje nimalo ne popravlja stanje u ovoj oblasti već jednostavno samo ukida jedan instrument koji je to pokazivao - rekao je Aleksandar Gatalica za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milenko

23.02.2017. 22:01

Koja blamaza. Još je veća zbog činjenice da su takvu budalastu odluku doneli pisci. Zar nije logično da se oni bore da ostane nagrada za autora najcitanije knjige. U kom ludilu živimo. I upravnik Narodne biblioteke je pisac. Mora neko da objasni ovakav nedostojan potez. Da sam ministar predložio bih Vladi da smeni takav Upravni odbor.

Vladimir

23.02.2017. 22:18

Razlog za ukidanje?Dragan Velikić je jedan od ljudi koji su potpisali Apel 100 za podršku kandidaturi Saše Jankovića za predsednika Srbije. Ovo sramno ukidanje nagrade je samo proizvod osione vlasti.