Divlja deponija uginulih životinja na ulazu u Bajmok

J. LEMAJIĆ

23. 02. 2017. u 19:40

Kafilerija ne radi, kao ni čuvar koji je zakopavao otpad, meštani leševe istovaraju na mestu nekadašnjeg stočnog groblja u naselju

Дивља депонија угинулих животиња на улазу у Бајмок

Uginula svinja nasred ulice u Bajmoku, izvor zaraze

UMESTO dobrodošlice, na samom ulazu u Bajmok, tik uz put ka Somboru, putnike su ovih dana dočekali leševi uginulih domaćih životinja.

Iako službe JKP "Čistoća i zelenilo" iz Subotice redovno dolaze po uginule životinje, meštani su počeli leševe da istovaraju na mestu nekadašnjeg stočnog groblja u naselju.

Po rečima Arpada Kiša, predsednika Udruženja seljaka Subotice, ovaj problem postoji nekoliko godina, ali rešenja trenutno nema.

- Tu su nekada sakupljane uginule životinje, koje su potom nošene u kafileriju "29. novembra". Međutim, kao što je poznato, ta fabrika godinama ne radi, a MZ je ranije uspevala nekako da obezbedi čoveka koji je ovde zakopavao životinje i prostor dezinfikovao krečom - objašnjava Kiš. - Od prošle jeseni, to više niko ne radi, a meštani po navici tu donose i krupne i sitne životinje. To je bolje nego da stoku ostavljaju u dvorištu, ili bacaju u jarak. Međutim, mehanizam uklanjanja nije utvrđen i niko se time ne bavi.

Još jula 2014. godine stupila je na snagu uredba koja reguliše postupanje sa uginulim umatičenim grlima goveda, svinja i ovaca, a koja kaže da stočar mora da ih "razduži na legalan način", odnosno, da nadležni veterinar mora da konstatuje uginuće i sačini zapisnik i tako odjavi ušnu markicu.

JAMA PRIVREMENO REŠENjE PRAVILNIKOM o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla, definisana je obaveza grada da izgradi centar za sakupljanje ostataka životinjskog porekla. Gradska uprava u saradnji sa Republičkom veterinarskom inspekcijom, privremeno rešenje za odlaganje uginulih životinja, našla je u jami na prostoru gde je nekada bilo stočno groblje.

Tom uredbom se od lokalnih samouprava traži da imaju posebno vozilo, hladnjaču za skladištenje i kafileriju. Posao odnošenja uginulih domaćih životinja sa farmi, grad je poverio JKP "Čistoća i zelenilo", čiji radnici po nalogu Sekretarijata za poljoprivredu izlaze do farmi i uginule domaće životinje odnose na stočno groblje, koje je formirano iza prečistača otpadnih voda.

Farmeri nemaju zamerke na rad ove službe. Međutim, primetno je da uginule životinje bačene nasred puta nisu imale markicu, odnosno, nisu bile umatičene. Njihovi vlasnici napravili su divlju deponiju, koja vrlo lako može da postane izvor zaraze.

- Početkom nedelje ispred vrata bivše kafilerije je bila cela svinja od 200 kilograma, a već sutradan tu je bilo samo truplo bez butova. To je jezivo šta se dešava - komentariše kratko jedan Bajmočanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije