Spasavanje Rijeke od Srba

J. KERBLER

23. 02. 2017. u 19:43

Pamflet pun mržnje u lučkom gradu zbog novog radnog mesta sina lidera Srba u Hrvatskoj. Autori tvrde da se sprovodi "posrbljavanje", a Univerzitet pretvara u SAO Krajinu

Спасавање Ријеке од Срба

Fakultet u Rijeci se našao na meti nacionalističke desnice u Hrvatskoj zbog srpskih profesora i Ozren Pupovac (u uglu)

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

RADNO mesto Ozrena Pupovca, sina lidera Srba u Hrvatskoj dr Milorada Pupovca, na Fakultetu u Rijeci, izazvalo je burne reakcije nacionalističke desnice u Hrvatskoj, što je rezultiralo pamfletom prepunim govora mržnje objavljenom na jednom od portala.

Priča se vuče već duže vreme, otkako je objavljeno da će u maju sin predsednika SNV-a početi da radi na Filozofskom fakultetu u Rijeci, nakon što je izabran na redovnom konkursu za naučnike koji se vraćaju u Hrvatsku zadovoljivši sve kriterijume. Mlađi Pupovac je godinama bio uspešni istraživač u Mastrihtu i na Institutu za kulturna istraživanja u Berlinu, a objavio je i više značajnih radova.

Zasmetalo je to autorima pamfleta "Spasimo Rijeku", koji su se predstavili kao "akademski građani Rijeke" i optužili Univerzitet u Rijeci da se pretvara u SAO Krajinu i tiho provodi posrbljavanje. Posebno se to odnosi na mogući angažman Ozrena Pupovca, što je za nepotpisane autore pamfleta "znak za uzbunu". Tvrde da je jedan od dokaza posrbljavanje što će mladi naučnik Pupovac početi da radi u Odeljenju za kulturalne studije, a sve je upakovano nizom optužbi da Srbi preuzimaju univerzitetski život Rijeke.

Tako se navodi da je kandidat za novog rektora Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija rođena u Kninu i da je školu završila u Beogradu, a da je "ceo projekt" njenog imenovanja godinama pripreman.

- Kao prorektor pobrinula se za to da studentski predstavnici u Senatu budu ne samo njoj lično odani i ideološki srodni već i za to da pripadnici hrvatske narodnosti među njima budu svedeni na manjinu - tvrdi se u pamfletu koji je naišao na žestoku kritiku demokratske javnosti.

Novinar Drago Pilsel je zbog svega podneo krivičnu prijavu, tvrdeći da se radi o širenju netrpeljivosti prema srpskoj manjini. Reagovali su i studenti Filozofskog fakulteta koji daju podršku Univerzitetu i Snježani Prijić Samaržiji.

Napadi na "crvenu" Rijeku nisu od juče, pa se i u prošlosti tvrdilo da je ovaj grad epicenter "srpsko-četničkog korpusa", a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se optuživao da želi da stvori "projekt srpskog Krima" u Hrvatskoj. Sada se optužuje i hrvatski premijer Plenković da zbog saradnje sa srpskom zajednicom i SDSS-om u vladi želi da stvori uslove za zapošljavanje Pupovčevog sina.

Kao i često do sada, ovaj brutalni napad anonimnih širitelja mržnje, nije naišao na reakciju državnog vrha, ali ni šire akademske zajednice.


PROGLAS PUN OPTUŽBI

U "PROGLASU" se navode i imena Srba iz Rijeke koji zauzimaju značajna mesta u Hrvatskoj, pa se prozivaju bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović i Saša Zelenika. Dosadašnjeg rektora Univerziteta Peru Lučina, koji je bio izabran u dva mandata, optužuju za "pretvaranje Univerziteta u akademsku SAO Krajinu", a lokalne Srbe da imaju hegemonističke planove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dejan

29.05.2018. 09:46

Pa Istra ionako nikada nije bila Hrvatska . To je Titovo delo. Kao što nije ni Dalmacija !