IVICA DAČIĆ SA DIREKTOROM EVROPSKE KOMISIJE ZA PROŠIRENJE:Srbija očekuje ubrzanje pristupnog procesa
Foto: Fonet Dragan Antonić

Neodrživ stav da se napredak određuje dijalogom sa Prištinom

IVICA DAČIĆ SA DIREKTOROM EVROPSKE KOMISIJE ZA PROŠIRENJE:Srbija očekuje ubrzanje pristupnog procesa

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas u razgovoru sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom da Srbija očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu i ukazao da je dugoročno neodrživ pristup da se napredak Srbije primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić i Danijelson su potvrdili u razgovoru da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da reformski proces i aktivnosti koje Vlada Srbije sprovodi, idu u dobrom pravcu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.Dačić je naglasio da Srbija očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu, ističući da je Srbija pokazala visok reformski kapacitet i raspolaže jakim administrativnim kapacitetima.

Foto: FoNet Nebojša Krstić
Foto: FoNet Nebojša Krstić

Ukazao je da je dugoročno neodrživ i kontraproduktivan pristup da se naš napredak u pristupnim pregovorima primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine, čiji uspeh zavisi od spremnosti obe strane da deluju u interesu stabilnosti.

Na taj način, kako smatra, umanjuje se značaj sveukupnih reformi koje se sprovode u procesu pristupanja i veći značaj daje političkim pitanjima.Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što će 27. februara, na Petoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, biti otvorena još dva pregovaračka poglavlja, poglavlje 20 (industrijska politika i preduzetništvo) i poglavlje 26 (obrazovanje i kultura), koje će istovremeno biti i zatvoreno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Dinamika pristupnog procesa Srbije ocenjena je kao stabilna, jer ćemo uskoro imati otvorenih osam pregovaračkih poglavlja, dok će dva poglavlja biti privremeno zatvorena.Razgovarano je i o nastavku evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja u narednom periodu.Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu 12. jula.

Dačić je informisao sagovornika o aktivnostima koje se sprovode u okviru Agende povezivanja, saradnje mladih u regionu, kao i o inicijativi da se na Samitu razgovara o jačanju integracije u regionu na ekonomskom planu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 23.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track