GLAVNI CILJ UNIŠTITI RUSKI TOPOLJ I JARS: Amerikanci uspešno testirali nove protivbalističke rakete
Foto: AP 12 Maj

Biće razmeštene u Poljskoj i Rumuniji

GLAVNI CILJ UNIŠTITI RUSKI TOPOLJ I JARS: Amerikanci uspešno testirali nove protivbalističke rakete

Planeta -

Početkom februara SAD su uspešno testirale nove protivvazdušne rakete "Standard missile 3 (SM-3) Block IIA" za sisteme PVO u Poljskoj i Rumuniji. Po rečima vojnih eksperata, sledeća modifikacija rakete (koja usledi posle verzije SM-3) moći će da uništava tek lansirane ruske bojeve glave dok su još na teritoriji Rusije.

Početkom februara blizu Havajskih ostrva razarač ratne mornarice SAD "USS John Paul Jones" uspešno je testirao nove protivvazdušne rakete "Standard missile 3" (SM-3) Block IIA kojima će od 2018. godine biti naoružani sistemi PVO NATO-a u Poljskoj i Rumuniji, piše "Ruska reč".

Borbeni deo novog oružja je poboljšani presretač sa kinetičkim dejstvom. Jednostavnije rečeno, on je namenjen selektivnom uništavanju bojeve glave na raketi.

U raketu SM-3 sada je ugrađen usavršeni radar. On prepoznaje nuklearnu bojevu glavu u oblaku lažnih meta na koje se nuklearna bojeva glava raspada kada se približava cilju.

Američki konstruktori su takođe povećali domet rakete. Sada ona može da uništava ciljeve u Zemljinoj orbiti, a samim tim i neprijateljske satelite.

SM-3 sada leti prema cilju brzinom od pet kilometara u sekundi, a domet joj je 1.000 kilometara. Drugim rečima, sa teritorije Poljske ona može da pogađa objekte na nebu iznad evropskog dela Rusije."Pogađaju komarca u oko"

- Princip presretanja rakete SM-3 je takav da treba "pogoditi komarca u oko" kada raketa već prilazi cilju. Sadašnji sistemi za određivanje cilja na novoj američkoj raketi još uvek joj ne omogućavaju da pronađe i pogodi upravo nuklearnu bojevu glavu ili balističku raketu u oblaku lažnih meta u poslednjoj fazi leta ka cilju - rekao je za "Rusku reč" profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.

Kako je on istakao, danas te rakete ne predstavljaju opasnost po sredstva za strateško nuklearno odvraćanje koja poseduje Rusija. Ali koliko sutra se ta situacija može drastično izmeniti.

- Američka vojna industrija intenzivno radi na hipersoničnim tehnologijama. Četvrta modifikacija SM će kroz 15 godina moći da obara naše nuklearne rakete na teritoriji Rusije odmah posle njihovog lansiranja - naglasio je Kozjuljin.

Po rečima ovog eksperta, raketi sistema "Topolj-M" potrebno je nešto manje od pet minuta da se zaleti i izađe u kosmos.

- Kroz 15 godina će to biti veliki problem. Zbog toga pitanje američkog sistema PVO u Evropi treba rešavati danas - dodao je vojni analitičar.

Ali to nije jedini problem koji brine eksperte.

Rakete srednjeg dometa

Danas se u SAD ponovo čuju optužbe da Rusija krši Sporazum o raketama srednjeg (od 1.000 do 5.000 km) i malog dometa (od 500 do 1.000 km). Tim sporazumom iz 1987. godine Moskva i Vašington su se obavezali da će likvidirati sve takve rakete.

Američki list "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore u vladajućim krugovima SAD, optužio je Ministarstvo odbrane RF za stvaranje krstarećih raketa sa nuklearnim bojevim glavama dometa 2.500 km.Međutim, ni pomenuti poznati list, ni američki političari nisu pružili nikakve dokaze svojih optužbi. Po rečima portparola predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Rusija poštuje međunarodne sporazume koje je potpisala, između ostalog i Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa (RSMD).

Međutim, američki političari su već požurili da odgovore.

- Ako Rusija namerava da testira i postavlja krstareće rakete srednjeg dometa, onda logika upućuje na to da mi preduzimamo uzvratne mere... - izjavili su američki senatori iz Republikanske stranke pre nego što će Predstavničkom domu Kongresa podneti nacrt zakona kojim se Sjedinjenim Američkim Državama dozvoljava da pravi sisteme srednjeg dometa i da odgovarajuće tehnologije stavlja na raspolaganje saveznicima mimo Sporazuma o RSMD.

Po mišljenju ruskih analitičara, Amerikanci žele da iskoriste svoj adut, a to su lansirne rampe MK-41 u Poljskoj i Rumuniji, sa kojih pored protivvazdušnih raketa SM-3 mogu da se lansiraju i krstareće rakete tipa "Tomahawk" čiji je domet 2.500 km.

- "Tomahawk", kao i naši "Kalibri" (krstareće rakete pomorskog baziranja) može da se prilagodi kopnenim lansirnim rampama - rekao je za "Rusku reč" izvor u ruskom vojnoindustrijskom sektoru.

Po njegovim rečima, za stvaranje kopnene verzije neće biti potrebno izmišljati nešto novo. Biće dovoljno da se promeni glava za navođenje, tj. da se umesto sadašnje "pomorske" varijante postavi "kopnena", koja izračunava putanju rakete iznad kopna i uzima u obzir reljef.

- Ne isključujem mogućnost da su Amerikanci već napravili takvu verziju rakete "Tomahawk", samo što to ne obelodanjuju - dodao je on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Nimic vs Kuznjecov

(Ruska reč/Nikolaj Litovkin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja