SEVERNA KOREJA PROVOCIRA POSLEDNJEG SAVEZNIKA: Optužili Kinu da igra kako SAD svira
Foto: AP

Čudan potez

SEVERNA KOREJA PROVOCIRA POSLEDNJEG SAVEZNIKA: Optužili Kinu da igra kako SAD svira

Planeta -

Vlasti u Severnoj Koreji su se podsmevale Kini zbog uvođenja sankcija toj zemlji na račun nuklearnog programa. Ovakav način komunikacije između dve zemlje nije zabeležen skoro, a povod je bio prekid uvoza korejskog uglja u Kinu.

Istina Kina nije konrketno pomenuta, ali se u saopštenju državne agencije pominje “susedna zemlja” koja se slaže sa neprijateljima Severne Koreje i radi na rušenju njenog društvenog sistema.

“Ova zemlja koje se predstavlja kao velika sila igra kako SAD sviraju, a brani se kao da potez koji su povukli neće imati uticaj na život u Severnoj Koreji”, kaže se u saopštenju.

Kina je neavno suspendovala uvoz uglja iz Severne Koreje do kraja godine. Zabrana je usledila posle severokorejskog testiranja balističke rakete. SAD su insistirale da se Kina više angažuje na povećanju pritiska na režim u Pjongjangu.

Kina je jedini veći saveznik Severne Koreje ali ne odobrava njen nuklearni program. Severna Koreja je četvrti najveći izvoznik uglja u Kinu i prošle godine je izvezla 22 miliona tona.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track