Pametni kontejner najmanje 1.000 dolara

N. V. - M. S. S.

23. 02. 2017. u 23:59

Solarne posude za odlaganje smeća koje su postavljene u centru prestonice u proseku pet puta skuplje od običnih. Firma "Grin siti internešenel" ih donirala JKP "Gradska čistoća"

Паметни контејнер најмање 1.000 долара

POKLON Solarni kontejner na Terazijama,foto N.Fifić

SOLARNI kontejneri, koji su pre desetak dana osvanuli u centru Beograda, na tržištu koštaju od 1.000 dolara, pa naviše. To je pet puta skuplje od posuda za odlaganje smeća koje su se dosada nalazile na prestoničkim ulicama.

Iako ih je JKP "Gradska čistoća" dobila na poklon, ime darodavca nisu želeli da otkrivaju, niti uslove pod kojim su ih dobili. Ipak, kako "Novosti" saznaju, reč je o firmi "Grin siti internešenel" iz Beograda, sa kojom već imaju dugogodišnju saradnju.

Iz ove firme potvrdili su da su dve pametne posude za odlaganje smeća na solarni pogon i vaj-faj vezom poklonili "Čistoći". Kako kažu, namera im je bila da njihovi partneri oprobaju da li im proizvod odgovara, a naknadno će odlučiti da li su im potrebne veće količine. S obzirom na to da kod nas ne postoji firma koja se bavi proizvodnjom solarnih kanti za đubre, uvezli su ih iz inostranstva.

- Ako se pokažu kao dobri i isplativi, oni će moći da raspišu javnu nabavku, a na poziv mogu da se jave svi oni koji mogu da ponude ove kontejnere - kažu iz firme "Grin siti internešenel". - Cena se kreće od 1.000 do 2.000 dolara, u zavisnosti od modela i opreme.

Ipak, da li će biti nabavke, odnosno da li će novi mobilijar zameniti stari, kako kažu iz "Čistoće", zavisi od povratne reakcije sugrađana i isplativosti.

- Rado smo prihvatili da isprobamo ovakvu inovaciju i vidimo kakav je odziv građana i kako i koliko bi to olakšalo preduzeću posao i uštedelo sredstva - kažu iz JKP "Gradska čistoća". - S obzirom na to da usled sabijanja otpada mogu da prime i do osam puta više smeća, štedelo bi se na gorivu i amortizaciji vozila. Precizna cena nije poznata, jer trenutno istražujemo i sagledavamo isplativost.

JEDAN SOLARNI ZA PET PLASTIČNIH

CENE metalnih i plastičnih kontejnera, koji su zastupljeni na ulicama Beograda, u zavisnosti od proizvođača i kubikaže, u proseku se kreću od 200 do 300 evra. Tako da se za jedan solarni mogu kupiti pet običnih nadzemnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

24.02.2017. 03:31

Ne verujem sta citam. Pa na sta vi bacate pare, za mesec dana Romi I lepo vaspitana deca ce sve to lepo da razbiju. To u Australiji jos nisam video niti mislim da cu ikad I videti. Za Australiju je to glupost, dajte Srbija na ivici bede a baca pare na gluposti.