Nedeljnik "Novosti": Udruženja veterana šire laži

Redakcija srpskog nedeljnika "Novosti" iz Zagreba odbacila je optužbe predstavnika nekoliko udruženja hrvatskih veterana, koja su državnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv trojice njenih novinara i kolumnista, tereteći ih za mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti.

"Reč je o još jednom napadu na slobodu govora i štampe te o nastavku orkestrirane difamacijske kampanje s nacionalističkih pozicija koju je u februaru ove godine protiv nedeljnika Novosti pokrenulo ultrakonzervativno udruženje ''U ime obitelji'' Željke Markić, takođe tražeći gašenje ovog lista i krivični progon njegovih novinara", ističe se u saopštenju tog nedeljnika, koji izlazi u Zagrebu.

Kako podsećaju Novosti, predstavnici nekoliko tzv. braniteljskih udruženja Splita i Splitsko-dalmatinske županije podneli su Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, o čemu su javnost obavestili na konferenciji za štampu.

"Sve lažne i zlonamerne tvrdnje iznete na splitskoj pres konferenciji preuzete su iz materijala koje je ranije fabrikovalo udruženje 'U ime obitelji', selektivno i van konteksta citirajući tekstove trojice autora Novosti, sa namerom da ih označi kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te izazove animozitet u javnosti prema njima i listu za koji pišu", napominje se u saopštenju.

Kako se podseća, orkestriranu kampanju protiv nedeljnika Novosti i njegovih autora već su ranije osudili Hrvatsko novinarsko društvo i Evropska federacija novinara, a podršku Novostima dali su brojni profesionalni novinari i medijski stručnjaci iz Hrvatske i regiona, koji su napade na ovaj nedeljnik jednoglasno okarakterisali kao pretnje usmerene protiv slobodnog i kritičkog novinarstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво