Програмирање подстиче машту

БЕЛА ЦРКВА: Међу 80 основних школа које су по конкурсу „Борба за знање“ Фондације Б92 добиле по пет робота за наставу информатике су и основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Беле Цркве

и „Марко Стојановић“ из Врачев Гаја. Употребом робота ученици ће са основне информатичке писмености прећи на развој креативности, који ће им пружити додатно образовање. Информатика је изборни предмет у ОШ „Марко Стојановић“, међутим сви ученици, њих 150, одабрали су овај предмет који ће од јесени бити део редовне наставе. Роботи ће добро доћи како за анимацију деце, тако и за подстицање креативности.

- Конкурисали смо за роботе, сумњајући да ћемо их добити, јер смо сматрали да сеоске школе неће имати првенство - каже професор техничког, машинства и физике Вукашин Милићев и додаје да су били на шестом месту од 80 школа у Србији.

Након тога, уследила је обука за професора у оквиру које су обучени да склопе и програмирају роботе, а последњих седам дана ученици савладају нову машину за информатику.

Професор информатике Ненад Ристић каже да су вожња по програмираном путу, проналажење пута из лавиринта, избегавање препрека, само неке од могућности ових робота.

- Програмирањем ширимо могућности робота, што треба да подстакне машту ученика и онда ће све зависити од њихове инвентивности - каже Ристић.

Роботи слични аутомобилима на даљинско управљање занимљиви су дечацима, нарочито онима који жле да се бави неким занимањем везаним за информативне технологије.

Ученик осмог разреда Јован Јунгић каже да једва чека да истражи могућности робота.

- Некада сам имао аутомобил на даљинско управљање, имао сам прилике да управљам и дроном, а роботи су ми посебно интересантни, јер планирам да се бавим информатиком - каже Јунгић.

Директор ове школе Драгољуб Секулић не крије задовољство што његове колеге прате иновације у настави.

Ученици 80 школа из Србије учествоваће и на такмичењу у примени робота које су добили. Такмичење почиње у априлу, а предвиђена су три круга надметања у креативности са роботима.

М. Витомиров

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести